Connect with us

Berita Lain

TULISAN PENUH TUN M MENGENAI TUN MUSA HITAM


BERTERUS TERANG – Versi BM

1. Buku Musa bertajuk “Frankly Speaking (Berterus Terang)” sesuatu yang menarik untuk dibaca. Berterus Terang tidak bermakna bercakap benar. Dan apabila bercakap tentang sesuatu yang berlaku 30-40 tahun lalu, ketepatan sesuatu kejadian dan percakapan akan dipengaruhi situasi semasa.

2. “Frankly Speaking” bertujuan untuk menyalahkan saya terhadap apa yang berlaku dalam UMNO dan Kerajaan di masa kini. Musa dengan sengaja tidak menyalahkan dirinya untuk apa-apa. Dia seperti tidak ada salah bagaikan bayi yang baru lahir. Ini menjelaskan mengapa dia begitu popular.

3. Tentang kesetiaan. Dia mendakwa saya menuntut kesetiaan tak berbelah bahagi. Atas dasar itu ramai lagi termasuk Musa akan berasa sungguh berat dengan kemarahan saya.

4. Musa bertanding Timbalan Presiden menentang Tengku Razaleigh.

5. Musa datang dan berjumpa dengan saya untuk meraih sokongan terhadap usahanya. Saya bersedia untuk bersumpah dengan Quran bahawa dia melakukan perkara ini.

6. Saya tidak bersedia untuk menyokong beliau secara terbuka kerana saya tidak berminat dengan idea bahawa saya mungkin perlu bekerja dengan Tengku Razaleigh jika keduanya menjadi Timbalan Presiden dan Timbalan Perdana Menteri sekiranya Musa kalah.

7. Sekarang ini Sanusi berkata saya meminta beliau untuk berkempen bagi pihak Musa melawan Tengku Razaleigh. Saya mungkin ada berbuat demikian tetapi saya tidak ingat AIDS (Anwar Ibrahim, Daim, Sanusi) berusaha menjatuhkan Musa ketika sebagai pewaris kepimpinan. Zam atau Zainudin Maidin, editor Utusan mungkin ingat. Tetapi saya tertanya-tanya jika Utusan menjalankan siasatan. Biasanya Utusan hanya melaporkan khabar angin.

8. Sekiranya Musa menang dan dilantik sebagai Timbalan Perdana Menteri oleh saya. Tetapi Musa tidak gembira apabila saya kekalkan Tengku Razaleigh sebagai Menteri Kewangan di dalam Kabinet saya. Musa menginginkan saya untuk menggugurkan Tengku Razaleigh sepenuhnya. Saya tidak dapat berbuat demikian kerana saya mungkin kehilangan penyokong Tengku Razaleigh.

9. Selepas Tengku Razaleigh sekali lagi kalah kepada Musa dalam pemilihan parti tahun 1984, saya pindahkan Tengku Razaleigh ke Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri. Saya masih tidak gugurkan beliau dan saya tidak fikir Musa akan rasa gembira.

10 . Penyokong Musa menggelarkan Kerajaan ketika itu sebagai Kerajaan 2M. Saya tidak membantah sungguhpun berasa tidak biasa. Para penyokongnya berpendapat saya perlu kekal sebaga PM sepertimana Tun Razak dan Tun Hussein. Tetapi saya tidakpun menunjukkan sebarang tanda untuk berundur.

11. Kemudian Musa meletak jawatan sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Timbalan Presiden. Saya sangat terganggu kerana saya fikir Musa adalah orang yang layak untuk menggantikan saya sebagai PM. Saya tidak menjangka akan jadi PM selama 22 tahun pada waktu itu. Tidak ada yang melakukannya. Pastinya bukan Musa.

12. Mesyuarat Majlis Tertinggi telah diadakan untuk membincangkan peletakan jawatan Musa. Jika saya inginkan kesetiaan tak berbelah bahagi sudah pasti saya singkirkan beliau sepertima yang Najib lakukan terhadap mereka yang tidak cukup setia kepadanya.

13. Zam berjumpa saya sebelum Mesyuarat Majlis Tertinggi. Beliau menjangkakan saya akan mengalami kejutan pada malam itu. Beliau fikir Majlis Tertinggi akan mengembalikan Musa sungguhpun saya bertentangan dengan hal itu.

14. Majlis Tertinggi memutuskan untuk memujuk beliau menarik semula peletakan jawatan itu. Saya tidak menentang keputusan itu.

15. Satu delegasi diketuai Wan Mokhtar, Menteri Besar Terengganu, telah terbang ke UK untuk merayu secara peribadi kepada Musa.

16. Musa bersetuju untuk kembali hanya sebagai Timbalan Presiden. Saya tidak ada pilihan melainkan untuk melantik Che Ghafar (Baba) sebagai Timbalan Perdana Menteri.

17. Terang-terangan Musa langsung tidak setia kepada saya. Tetapi saya menerima keputusan beliau untuk kembali sebagai Timbalan Presiden kepada parti sahaja. Kemudiannya beliau menunjukkan ketidak-setiaan yang makin menjadi-jadi.

18. Beliau pergi ke Davos di Switzerland untuk bertemu dengan Tengku Razaleigh, rakan pesaingnya. Tengku Razaleigh dipujuk untuk bertanding sebagai Presiden parti di pemilihan parti yang akan datang.

19. Amat mengejutkan apabila Musa sendiri menunjukkan bahawa beliau yang akan bertanding sebagai Timbalan Presiden. Dalam erti kata lain, jika menang beliau akan jadi Timbalan Perdana Menteri kepada Tengku Razaleigh sebagai Perdana Menteri. Penegasan beliau untuk tidak berada di dalam kabinet Tengku Razaleigh adalah sesuatu yang baru. Tidak masuk akal. Mengapa bertanding sebagai Timbalan Presiden yang secara tradisinya akan menjadi Timbalan Perdana Menteri jika beliau tidak punyai niat untuk jadi sebahagian daripada Kerajaan sebagai Timbalan Perdana Menteri. Jika Ghafar kalah dengan Musa, saya akan melantik semula beliau sebagai Timbalan. Apakah beliau akan terima?

20. Disebalik semua ini saya tidak ambil sebarang tindakan terhadap beliau. Apabila beliau tidak sertai Tengku Razaleigh dalam Semangat 46, saya lantik beliau sebagai perutusan khas ke Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu dengan jawatan bertaraf menteri. Adakah ini menunjukkan seseorang yang tidak dan tidak mungkin boleh bertolak ansur terhadap apa sahaja tetapi setia tidak berbelah bahagi seperti yang didakwa Musa?

21. Semasa kempen untun Presiden dan Timbalan Presiden, ramai Menteri dan Timbalan Menteri menentang saya. Ini termasuk Abdullah Badawi, Rais Yatim, Syed Hamid dan Kadir Syeikh Fadzir.

22. Rekod membuktikan bahawa saya melantik semula Syed Hamid dan Kadir sebagai Menteri di dalam Kabinet saya. Kemudiannya saya melantik Abdullah dan Rais Yatim ke kabinet. Saya juga memilih Abdullah Badawi sebagai Timbalan Perdana Menteri apabila Anwar meninggalkan parti. Dan kemudiannya Abdullah Badawi menjadi Perdana Menteri selepas peletakan jawatan saya. Adakah ini caranya seseorang yang tidak boleh bertolak ansur terhadap ketidak-setiaan melayan seseorang yang terang-terangan tidak setia kepadanya?
23. Saya tidak berperilaku seperti Najib yang menurunkan, memindah dan menyingkir pemimpin yang sering mempersoalkan tentang 1MDB. Najib langsung tidak membenarkan delegasi UMNO bercakap mengenai 1MDB dan 2.6 bilion Ringgit di dalam akaun peribadinya. Sesiapa yang mempersoalkan akan dianggap tidak setia dan perlu disingkirkan.

24. Sekarang ini Najib bercakap tentang kesetiaan kepada Institusi Presiden UMNO. Dia tidak membenarkan jawatan Presiden dipertandingkan sepertimana yang saya lakukan apabila Musa dan Tengku Razaleigh mencabar saya dan Ghafar. Sesiapa sahaja yang tidak menyokongnya sama ada Menteri atau penjawat awam akan dipindahkan atau dibuang atau bersara atas alasan kesihatan. Dia tidak bertolak ansur seperti saya. Saya punyai hak u tuk mengkritik sifat tidak bertolak ansur terhadap orang yang membangkang.

25. Kesetiaan kepada seseorang pemimpin itu perlu sekiranya organisasi berfungsi. Tetapi apabila seorang pemimpin menyimpang atau terlibat melakukan jenayah, setia secara membabi buta terhadapnya adalah salah. Malah inilah tugas penyokong setia untuk menasihati dan mengkritik pemimpin tersebut. Jika pemimpin itu tidak mendengar nasihat, mereka perlu berhenti setia terhadapnya.

26. Saya memimpin negara ini selama 22 tahun. Parti dan pemilihan boleh membuang saya bila bila masa sahaja. Pemilihan Majlis Tertinggi kerap diadakan. Tetapi sepanjang 5 pilihan raya umum yang saya pimpin, parti telah mencapai kemenangan 2/3 majoriti. Saya tidak guna wang. Tidak pula beri BR1M. Para pengundi mengundi dengan fikiran yang bijak, bukan kerana kesetiaan tidak berbelah bahagi.

27. Jika musa ingin berterus terang, petiklah kepada peristiwa yang diketahui atau rujuk kepada laporan akhbar pada masa itu. Ya, memang saya gelarkan Mohamed Rahmat sebagai Mat Bulat kerana badannya yang gempal. Saya tidak kisah orang panggil saya bomoh. Saya fikir ianya sesuatu yang mesra dan merujuk kepada kerjaya saya.
English Version

1. Musa’s book “Frankly Speaking” makes interesting reading. Speaking frankly does not mean speaking truthfully. And when talking of things which happened 30-40 years ago, the accuracy of incidents and conversations are affected by current situations.

2. Frankly Speaking seeks to blame me for everything that happened in UMNO and the Government over all these years. Musa naturally does not blame himself for anything. He is as innocent as a newborn child. Which explains why he is so popular.

3. On loyalty. He said I demanded absolute loyalty. On that basis many including Musa, would have felt the full weight of my displeasure.

4. Musa contested for Deputy President against Tengku Razaleigh.

5. Musa came to see me to seek my support for his bid. I am prepared to swear on the Quran that he did this.

6. I was not willing to support him openly because I did not like the idea that I might have to work with Tengku Razaleigh if the latter became Deputy President and Deputy Prime Minister should Musa lose.

7. Now Sanusi says I asked him to campaign for Musa against Tengku Razaleigh. I may have but I cannot remember AIDS (Anwar Ibrahim, Daim, Sanusi) trying to bring down Musa when he was the heir apparent. Zam or Zainudin Maidin, editor of Utusan may remember. But I wonder if Utusan carried out an investigation. It often reports hearsay.

8. In the event Musa won and was appointed Deputy Prime Minister by me. But he was unhappy I retained Tengku Razaleigh as Minister of Finance in my Cabinet. He indicated that I should drop him (Tengku Razaleigh) altogether. I could not as I would lose Tengku Razaleigh’s supporters.

9. After Tengku Razaleigh again lost to Musa in the 1984 party elections, I moved Tengku Razaleigh to the Ministry of International Trade and Industry. I still did not drop him and I don’t think Musa was pleased.

10. Musa’s supporters named the Government as the 2M Government. I did not object even though it was unusual. His supporters also felt that I should stay as Prime Minister about as long as Tun Razak and Tun Hussein. But I showed no sign of wanting to step down.

11. Then Musa resigned as Deputy Prime Minister and Deputy President. I was annoyed as I thought he was the right person to succeed me eventually as PM. I did not expect to be Prime Minister for 22 years at that time. No one did. Certainly not Musa.

12. A meeting of the Supreme Council was held to discuss Musa’s resignation. If I wanted absolute loyalty I should have expelled him as Najib did for those he thought were not loyal enough to him.

13. Zam saw me prior to the Supreme Council meeting. He indicated that I was in for a surprise that night. He seemed to think that the Supreme Council would reinstate Musa even if I was opposed to it.

14. The Supreme Council did decided to persuade him to withdraw his resignations. I did not oppose the decision.

15. A delegation headed by Wan Mokhtar, Menteri Besar of Terengganu, flew to the UK to personally appeal to him.

16. He agreed to return only as Deputy President. I had no choice but to appoint Che Ghafar (Baba) as Deputy Prime Minister.

17. Musa was obviously not loyal to me at all. But I accepted his decision to return as deputy president of the party only. Later he was to show even greater disloyalty.

18. He went to Davos in Switzerland to see Tengku Razaleigh, his arch rival. Tengku Razaleigh was persuaded by him to contest for Presidency of the party at the next party election.

19. Surprisingly Musa himself indicated that he would contest for Deputy Presidency. In other words if they won he would be Deputy Prime Minister to Tengku Razaleigh as Prime Minister. His assertion now that he would not be in Tengku Razaleigh’s Cabinet is something new. It is absurd. Why contest for Deputy President, who traditionally becomes Deputy Prime Minister, if he had no intention to be a part of the Government as Deputy Prime Minister. If Ghafar had lost against Musa, I would have to appoint him again as my deputy. But will he accept?

20. Despite all these I did not take any action against him. When he did not join Tengku Razaleigh’s Semangat 46, I appointed him as special envoy to the United Nations with ministerial rank. Does this make me sound like a man who cannot and could not tolerate anything but absolute personal loyalty as alleged by Musa.

21. During the campaign for President and Deputy President, many of my Ministers and Deputy Ministers were against me. They included Abdullah Badawi, Rais Yatim, Syed Hamid and Kadir Sheikh Fadzir.

22. The record will show that I reappointed Syed Hamid and Kadir as Ministers in my Cabinet. Later I appointed Abdullah and Rais Yatim to the Cabinet. I even chose Abdullah Badawi as Deputy Prime Minister when Anwar left the party. And eventually Abdullah Badawi became Prime Minister upon my resigning. Is this how a man who cannot tolerate disloyalty treat people who were obviously disloyal to him?

23. I never behaved like Najib who demoted, removed and expelled leaders for even mildly questioning him about the 1MDB. He did not even allow UMNO delegates to talk about 1MDB and 2.6billion Ringgit in his private account. Those who did were considered as disloyal and have all been expelled.

24. Najib now talks about loyalty to the institution of President of UMNO. He does not allow contests for President as I did when Musa and Tengku Razaleigh challenged Ghafar and me. Anyone not fully supporting him, be they Ministers or civil servants were removed or transferred or medically retired. He is not tolerant as I was. I reserve a right to criticise his intolerance of opposition.

25. Loyalty to a leader is essential if an organisation is to function. But when a leader deviates or commits a crime, continuing to be loyal to him is wrong. In fact it is the duty of loyal followers to advise and even criticise their leader. And if the leader fails to heed the advise, they should stop being loyal to him.

26. I led the country for 22 years. The party and the electorate could overthrow me any time. Elections to the (party) Supreme Council were held regularly. But for five General Elections I led the party to victory with 2/3rd majority. I did not use money. No BR1M even. But the voters decided based on their perception of things, not because of absolute loyalty.

27. If Musa wants to speak frankly, then cite known events or refer to documents, including to news reports at the time. Yes, I did call Mohamed Rahmat “Mat Bulat” because he was stout. I did not mind people calling me “bomoh”. I thought it was a friendly reference to my profession.

Source: 

chedet.cc

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Untuk Laporan Berita Terkini Secara Percuma!

Sila install aplikasi Malaysian Update.my untuk laporan berita terkini secara percuma!
Advertisement

Join our Telegram Channel