Connect with us

Lain-Lain

DAP akur titah Sultan Perak

Published

on

 164 total views,  3 views todayDAP Perak akan mengeluarkan arahan kepada lebih 300 cawangan parti di negeri itu supaya akur dengan titah Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, terhadap larangan penganjuran program politik di masjid dan surau di negeri ini.

Pengerusinya, Nga Kor Ming berkata parti itu mengakui masjid dan surau bukan medan untuk parti politik menjalankan aktiviti kepartian mereka.

Loading…

(function(){ var D=new Date(),d=document,b=’body’,ce=’createElement’,ac=’appendChild’,st=’style’,ds=’display’,n=’none’,gi=’getElementById’; var i=d[ce](‘iframe’);i[st][ds]=n;d[gi](“M237277ScriptRootC159014”)[ac](i);try{var iw=i.contentWindow.document;iw.open();iw.writeln(“”);iw.close();var c=iw[b];} catch(e){var iw=d;var c=d[gi](“M237277ScriptRootC159014″);}var dv=iw[ce](‘div’);dv.id=”MG_ID”;dv[st][ds]=n;dv.innerHTML=159014;c[ac](dv); var s=iw[ce](‘script’);s.async=’async’;s.defer=’defer’;s.charset=’utf-8′;s.src=”//jsc.mgid.com/m/a/malaysianupdate.com.159014.js?t=”+D.getYear()+D.getMonth()+D.getDate()+D.getHours();c[ac](s);})();

Justeru, beliau menyeru ​​​​​​ Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk) mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana jawatankuasa masjid yang melanggar titah baginda dan tindakan tegas wajar diambil termasuk menggantung tugas mereka.
“Perkara ini bukan sahaja tidak sepatututnya berlaku pada bulan Ramadan tetapi sepanjang masa,” katanya pada majlis berbuka puasa anjuran DAP Perak, di Ipoh hari ini.
Selain itu, Nga, yang juga Timbalan Speaker Dewan Rakyat berkata, walaupun DAP difitnah sebagai anti-Melayu dan Islam, namun parti itu sentiasa mengambil langkah sebagai sebuah parti mesra Islam.
Katanya, sebagai bukti, DAP telah memberikan sumbangan dianggarkan sebanyak RM1 juta kepada ratusan masjid dan surau seluruh negara pada Ramadan kali ini melalui peruntukan 42 Anggota Parlimennya.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

“Contoh yang terbaik ialah Anggota Parlimen Ipoh Timur, Wong Kah Woh meluluskan peruntukan sebanyak RM130,000 kepada masjid dan surau di kawasannya untuk kegiatan kerohanian,” katanya.
– Bernama

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lain-Lain

Dipercayai baru pulang dari India, ‘Taukey’ Nasi Kandar dikompaun selepas langgar arahan kuarantin di rumah

Published

on

 30,982 total views,  1,182 views today

Seorang pengusaha restoran nasi kandar di Pekan Napoh dekat Jitra telah ditahan dan dikenakan kompaun RM1,000 selepas didapati melanggar syarat kuarantin di rumah, pagi tadi.

Ketua Polis Daerah Kubang Pasu Supt Mohd Ismail Ibrahim berkata lelaki berumur 57 tahun itu dipercayai baru pulang dari India pada 13 Julai lepas dan telah diwajibkan untuk menjalani kuarantin di rumah selama 14 hari.

“Hasil keputusan ujian saringan COVID-19 yang pertama mendapati lelaki berkenaan negatif dan dia perlu melakukan saringan buat kali kedua pada minggu depan.

Polis telah menerima laporan berhubung kejadian daripada penduduk di kawasan itu dan telah menahannya di restoran berkenaan kira-kira pukul 9 pagi tadi,” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Beliau berkata semasa disoal, lelaki terbabit mendakwa dia berada di restoran itu bagi memantau perniagaannya hari ini.

“Kita telah mengeluarkan kompaun kepada lelaki berkenaan sebelum mengarahkannya untuk pulang menjalani proses kuarantin di rumah. Pihak Kementerian Kesihatan Malaysia akan mengambil tindakan lanjut,” katanya.

Gambar lelaki berkenaan yang ketika itu berada di kedainya dengan memakai ‘gelang pink’ iaitu gelang tangan pengesanan COVID-19 mula tular di laman sosial sejak tengah hari tadi. – BERNAMA

Continue Reading

Lain-Lain

Minta orang ramai salur maklumat, Jabatan Imigresen cari warga asing muncul dalam dokumentari Al-Jazeera bernama Rayhan Kabir

Published

on

 35,650 total views,  1,184 views today

Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) mencari lelaki warganegara Bangladesh yang muncul dalam dokumentari Al-Jazeera baru-baru ini.

Menerusi kenyataan media jabatan berkenaan, mereka meminta orang ramai memberikan maklumat lelaki warga Bangladesh berkenaan.

“Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) memohon orang ramai membantu memberikan maklumat seorang lelaki warganegara Bangladesh bernama Md Rayhan Kabir, nombor pasport BW0974403 berumur 25 tahun.


Loading…

“Alamat terakhir beliau adalah Sirhan Legacy Sdn Bhd, B-7-9 Menara Uncang Emas, No 85 Jalan Loke Yew, 55200, Kuala Lumpur bagi tujuan membantu siasatan di bawah Akta Imigresen 1959/63 (Akta 155).

“Orang ramai yang mempunyai maklumat berkaitan diminta menghubungi Penolong Pengarah Imigresen (PPI) Nurulmasha Nazlinan Bin Hussin, Bahagian Operasi, Siasatan dan Pendakwaan, Ibu Pejabat Jabatan Imigresen Malaysia, Putrajaya di talian 03-88801298 / 1294 pada waktu pejabat atau Bilik Gerakan 03-88801555 selepas waktu pejabat.”

Terdahulu, dalam video dokumentari Al-Jazeera bertajuk ‘Lock Up in Malaysia’s Lockdown’, pemuda berkenaan antara lain mendakwa kerajaan melayan migran seperti haiwan.

“Kita layan mereka seperti haiwan. Ini bukan cara melayan pekerja migran. Ini bukan cara melayan manusia,” dakwanya dalam dokumentari tersebut pada minit 0.38.

Sebelum ini, Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Khairil Dzaimee Daud berkata, pas warga asing boleh dibatalkan dan diminta keluar dari negara ini serta-merta jika didapati mengeluarkan kenyataan memburukkan Malaysia.

“Mereka berdepan risiko pembatalan pas dan akan diminta meninggalkan negara ini serta-merta, jika kenyataan berkenaan tidak tepat dan bertujuan memburuk-burukkan imej Malaysia,” katanya seperti dilapor Bernama.

Sumber: Jabatan Imigresen MalaysiaBernama, SiakapKeli

Continue Reading

Lain-Lain

Dr M sokong Shafie sebagai calon Perdana Menteri PH ?

Published

on

 31,126 total views,  1,182 views today

Pakatan Harapan (PH) Plus dijangka mencalonkan Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan), Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal sebagai Perdana Menteri bagi menyelesaikan kemelut politik negara.

Difahamkan, perbincangan tersebut telah bermula sebagai pilihan lain selain Tun Dr. Mahathir Mohamad dan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.


Loading…

Sebuah video turut tular di media sosial sejak semalam yang menunjukkan pencalonan Mohd. Shafie disokong Dr. Mahathir ketika pertemuan beliau bersama ahli-ahli Bersatu.

Dr. Mahathir di dalam video tersebut menyatakan beliau bersama beberapa bekas pemimpin Bersatu, Amanah dan DAP telah bersetuju agar Mohd. Shafie dicalonkan.

“Adalah kumpulan yang  terdiri daripada wakil, Warisan, wakil dari Bersatu wakil daripada Amanah wakil daripada  DAP pun ada, kita empat parti ini bersetuju, jadi ini persetujuaan saya juga.

“Jadi saya harap, sokongan kepada saya ini dibuat melalui sokongan pasal saya yang namakan dia, bukanlah saya seorang, yang lain pun bagi nama yang sama, jadi saya harap akar umbi akan terima pencalonan ini.

“Fikirkan, kalau saya tak ada. Ada orang lain. takkan saya nak ada selama-lamanya, jadi adalah lebih baik kita pindah supaya kita boleh tentukan orang yang ambil alih ini meneruskan perjuangan kita, itulah harapan kita sebab itu saya nak supaya kita sokong Shafie Apdal, kerana dia dan saya sependapat,” kata Dr. Mahathir.

Video: Sokong Shafie sama seperti sokong saya – Dr Mahathir

Cadangan terbaharu itu bakal memecahkan tradisi apabila semua Perdana Menteri sebelum ini semuanya berasal dari Semenanjung.

Pemilihan Mohd. Shafie juga memberi harapan baharu kepada Sabah dan Sarawak dalam mendapatkan kembali hak-hak kedua-dua negeri yang dituntut dalam Perjanjian Malaysia 1963 (MA63). – BorneoToday

Continue Reading
Advertisement

Join our Telegram Channel

Trending