Connect with us

Politikk

‘Jika saya musuh Azmin yang merencana insiden tidak bermaruah itu, saya tidak akan senang duduk kerana saya tahu beliau akan kembali dengan lebih kuat’

Published

on

 666 total views,  6 views today

Insiden video mengenai pemimpin politik yang didakwa melakukan hubungan seksual yang dirakam menggunakan kamera intip baru-baru ini bukanlah perkara yang baru di Malaysia.

Malah, saya percaya ini bukanlah yang terakhir.

Rakyat Malaysia amat mudah terkesan apabila berhadapan dengan pendedahan seperti ini. Ia boleh mempengaruhi persepsi masyarakat sama ada seseorang – yang terlibat dalam insiden seperti ini – layak untuk menjadi pemimpin ataupun tidak walaupun video yang disebarkan itu mungkin adalah palsu atau direka-reka.


Loading…

Malangnya, pihak yang tidak bertanggungjawab mengambil kesempatan atas insiden ini dan melancarkan serangan yang sistematik untuk menghancurkan karier politik si mangsa.

Pendirian saya dalam insiden ini amat jelas – saya tidak perlu membazir masa untuk berbincang atau bercakap tentang modus politikus yang jelek ini apabila ingin menganiaya reputasi individu.

Apa yang saya tahu, mereka ini adalah penjenayah dan pengecut, maka saya serahkan kepada undang-undang untuk menghukum penjenayah terbabit.

Namun, saya ingin berbicara mengenai individu yang dituduh secara membuta tuli itu, Mohamed Azmin Ali.

Adakah beliau akan mengharungi cubaan membunuh politik ini?

Azmin pilihan Mahathir, Anwar

Secara peribadi, saya mengenali Azmin sebagai individu yang mempunyai karakter teguh, ahli politik berpengalaman, dan telah mengharungi musim politik di Malaysia seawal menjadi mahasiswa lagi.


Beliau datang dari keluarga yang biasa-biasa, tidak ada latar belakang politik atau kerabat mana-mana.

Bapa beliau berkhidmat sebagai askar. Justeru tidak hairanlah dari mana Azmin mendapat sifat memimpin dan tegas.

Beliau ditawarkan biasiswa untuk menuntut ijazah di AS dan di situlah tempat beliau mula aktif dalam gerakan politik mahasiswa dan kepimpinan belia.

Apabila Dr Mahathir Mohamad atau Anwar Ibrahim melawat AS, Azmin akan menjadi pilihan mereka untuk berhubung.

Ia memberi peluang kepada beliau untuk berbincang secara terus dengan pemimpin tertinggi Malaysia – dan sudah pasti – semangat dan minat dalam arena politik perdana mula bercambah apabila beliau dilantik sebagai setiausaha sulit Anwar yang ketika itut timbalan perdana menteri.

‘Saham’ beliau meningkat naik dan dilihat sebagai calon untuk memimpin negara apabila tiba waktunya nanti.

Bagaimanapun 1998 adalah tahun yang mencabar untuk Azmin, namun beliau memilih untuk kekal setia dengan ketuanya sehinggalah bersama-sama mengasaskan Parti Keadilan Nasional bersama Anwar untuk melawan BN.

Pastikan tiada rekahan

Beliau antara penyokong awal yang ditahan oleh pihak berkuasa sewaktu zaman Reformasi.

Beliau juga dihalang mahkamah daripada bertanding dalam Pilihan Raya Umum (PRU) ke-10 pada 2004.

Mendengar Azmin menceritakan kisah-kisah ini menyedarkan saya bahawa beliau adalah pejuang, dan saya percaya beliau masih lagi seorang pejuang.


Ia tidak pernah mudah namun beliau kekal bertahan.

Kepimpinan Azmin diuji ketika Anwar dipenjarakan semula dan Azmin menyatukan penyokong pembangkang untuk memastikan tidak ada rekahan dari dalam parti.

Beliau mula melatih pemimpin dalam parti. Mungkin kerana minat dalam mengajar yang ditanam sejak menjadi guru (dan beliau juga memegang ijazah sarjana dalam pendidikan).

Strategi ini telah menunjukkan visi Azmin untuk memastikan parti kekal utuh dan kuat.

Apabila Azmin dilantik menjadi menteri besar Selangor, ramai menganggap beliau tidak akan bertahan selama satu penggal pun. Namun, beliau menyangkal tanggapan mereka semua.

Azmin tidak banyak bercakap atau bersembang, sebaliknya membuktikan beliau berusaha dan bekerja keras di Selangor.

Hari ini, Selangor terus kekal maju dan progresif hasil jasa beliau.

Banyak skim yang bermanfaat diperkenal dan bantuan lebih banyak diberikan kepada rakyat berpunca daripada pembangunan ekonomi Selangor yang kian stabil.

Contohnya, beliau adalah tokoh yang memperkenalkan pelan Smart Selangor, iaitu rangka kerja untuk menjadikan negeri tersebut sebuah bandar yang pintar.

Jika dilihat dari portfolio saya, Azmin juga memperkenalkan beberapa program pengambilan kerja untuk belia seperti Internship for High Impact Talent dan kem akademik.

Selangor menikmati pelaburan terus yang besar hasil usaha kepimpinan beliau.

Mampu tempuh dugaan

Azmin adalah pemimpin yang merangka strategi dengan cermat dan dibuktikan dalam isu seperti saman sivil, fitnah, krisis air dan campur tangan kerajaan Persekutuan ketika era BN.

Sepanjang waktu yang sukar ini, keluarga beliau sentiasa menyokong dan menjadi tunjang kekuatan Azmin. Mereka perlu melalui banyak tekanan dari kontroversi – daripada permusuhan adik-beradik sehinggalah insiden video seks oral.

Semua itu dihadapi Azmin dengan cermat dan menjadikan beliau seorang ahli politik yang lebih kuat berjuang.

Tempoh 2018 adalah tahun yang sukar untuk Azmin sejak menyertai perjuangan bersama Mahathir dan pemimpin lain untuk membentuk PH.


Semua ini dilakukan untuk menyelamatkan negara kita daripada kleptokrasi dan skandal 1MDB yang maha dahsyat.

Tindakan Azmin dan PKR untuk bergabung dengan Mahathir adalah pertaruhan yang besar. Namun, beliau memilih untuk mengutamakan negara berbanding isu peribadi.

Azmin berjuang seperti seorang pemimpin sewaktu PRU ke 14 dan PH amat terhutang budi kepada semangat dan strategi Azmin yang membawa kepada kemenangan pilihan raya.

Saya menyaksikan sendiri semua mesyuarat dan kempen yang dijalankan Azmin sebelum pilihan raya, dan saya sendiri percaya beliau memiliki dispilin kepimpinan dan semangat kerjasama, yang kadang-kala menjadi satu ancaman kepada sesetengah pihak.

Kepakaran dalam ekonomi, matematik dan juga pengalaman sebagai menteri besar Selangor menjadikan beliau calon yang terbaik untuk memimpin Kementerian Hal Ehwal Ekonomi.


Jika dilihat daripada pengalaman dan sejarah dilaluinya saya secara peribadi percaya Azmin mampu menempuhi dugaan terbaru ini dengan cekal.

Jika saya adalah musuh Azmin yang merencana insiden tidak bermaruah itu, saya tidak akan senang duduk kerana saya tahu beliau akan kembali dengan lebih kuat.

Saya mendoakan Azmin dan keluarganya kekal tabah dan terus memimpin Malaysia pada masa hadapan.


SYED SADDIQ SYED ABDUL RAHMAN ialah anggota parlimen Muar yang juga merupakan Menteri Belia dan Sukan. Tulisan ini adalah pendapat peribadi beliau dan tidak semestinya mencerminkan pendirian rasmi kami di Malaysian Update.

Bahasa

Alhamdulillah Pak Lah Sihat, Ceria Terima Kunjungan Reezal Merican

Published

on

 1,843 total views,  17 views today

Bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi masih sihat dan ceria seperti dahulu, kata Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican.

Reezal yang juga Ahli Parlimen Kepala Batas berkata, dalam pertemuan tersebut, Perdana Menteri Kelima yang senang dipanggil Pak Lah itu sempat bergurau senda sambil mengimbau memori bersama.

“Ayahanda Tun Pak Lah sihat walafiat dan masih tetap seperti dulu. Ada sahaja gurau senda beliau tatkala kami mengimbau memori dan kenangan bersama.

“Semestinya juga perjalanan politik saya banyak dipandu dan dibentuk oleh beliau. Malah saya mewarisi satu legasi yang cukup besar yang telah dibina oleh beliau di Kepala Batas,” katanya menerusi hantaran dalam Facebooknya hari ini.


Reezal berkata, beliau sengaja berkongsi gambar teristimewa tersebut khusus untuk orang Kepala Batas yang merindui dan sering bertanya tentang keadaan Pak Lah.

Beliau yakin ramai kalangan rakan-rakan maya beliau serta rakyat Malaysia keseluruhannya turut merindui Pak Lah.

Dalam hantaran itu, Reezal turut berkongsi sekeping lagi gambar bersama isteri Pak Lah, Tun Jeanne Abdullah.

Menurut Reezal, lazimnya beliau menziarahi Pak Lah dua kali sebulan namun sejak beberapa bulan ini tidak berkesempatan berikutan situasi pandemik Covid-19.

“Alhamdulillah. Rezeki Ramadan saya pada hari ini dapat berkunjung menziarahi Ayahanda Tun Abdullah Ahmad Badawi, Perdana Menteri Malaysia Kelima yang juga merupakan tok guru serta mentor saya yang sangat besar jasanya.


“Semestinya juga perjalanan politik saya banyak dipandu dan dibentuk oleh beliau. Malah saya mewarisi satu legasi yang cukup besar yang telah dibina oleh beliau di Kepala Batas,” katanya.

Abdullah, 82, yang juga Bapa Pembangunan Modal Insan itu menjadi Perdana Menteri bagi menggantikan Tun Dr Mahathir Mohamad pada tahun 2003 dan melepaskan jawatannya kepada Datuk Seri Najib Tun Razak pada 2009.

Sumber: Edisi 9

Continue Reading

Bahasa

‘Saya Bertengkar Dengan Peniaga Kerana Tak Mahu Mereka Rugi’ – Norhizam

Published

on

 1,788 total views,  23 views today

MELAKA: “Saya bertengkar dengan peniaga kerana tak mahu pasar Ramadan ditutup kerajaan negeri sekali gus menyebabkan mereka rugi,” kata Exco Pertanian, Penternakan, Pembangunan Usahawan dan Koperasi negeri Datuk Norhizam Hassan Baktee.

Beliau berkata tindakannya ‘memarahi’ peniaga di Pasar Ramadan Peringgit, dalam satu video yang tular sejak petang semalam, supaya mereka patuh dengan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan kerajaan.

“Saya mengunjungi pasar Ramadan berkenaan kira-kira jam 6 petang untuk melihat SOP yang dilaksanakan penganjur di kawasan berkenaan.“Bagaimanapun, ada segelintir peniaga terutama yang berniaga di hujung pasar berkenaan, yang minta supaya kerajaan benarkan dua jalan masuk dan dua jalan keluar dibuka di pasar Ramadan berkenaan sekali gus melanggar SOP yang menetapkan hanya satu jalan masuk dan satu jalan keluar dibuka,” katanya ketika dihubungi Bernama di sini hari ini.

Norhizam berkata beliau bagaimanapun tidak akur dengan kehendak segelintir peniaga terbabit kerana sedar jika dituruti, ia akan mengundang masalah yang lebih besar.

“Pasar Ramadan berkenaan menggunakan sistem kupon di mana kita boleh mengehadkan jumlah pengunjung, namun jika dibuka dua jalan masuk akan menyebabkan keadaan tersebut tidak dapat dipantau dengan rapi dan menyebabkan keadaan luar kawalan.

“Perkara ini juga telah dibincangkan dengan pihak berkuasa tempatan (PBT) dan mereka bersetuju hanya satu jalan masuk dan satu jalan keluar dibenarkan,” katanya.

Katanya sebahagian besar peniaga lain serta pengunjung juga faham dengan SOP yang ditetapkan kerajaan dalam usaha bersama mencegah penularan wabak COVID-19 yang masih berlaku ketika ini.

“Kerajaan negeri terpaksa mengetatkan SOP demi memastikan tiada kejadian tidak diingini khususnya penularan COVID-19 dan untuk melindungi kepentingan peniaga sendiri juga,” katanya.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sinar Harian (@sinarharian)


— BERNAMA

Continue Reading

Bahasa

Najib Soal, Adakah Hasil Rompakan Dikenakan Cukai?

Published

on

 2,936 total views,  14 views today

 

Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak secara sinis mempersoalkan sama ada wang berjumlah RM1.69 juta yang didakwa oleh musuh politiknya sebagai ‘wang rompakan’ perlu dikenakan cukai.

Beliau menambah, sekiranya dikenakan cukai, mengapa pihak tertentu menuduh wang itu sebagai hasil rompakan.

“Jika ianya dikira sebagai sumbangan politik, ianya tak boleh dicukai.

“Jika ianya diambil kira pula sebagai pendapatan peribadi dari luar negara, ianya telah dikecualikan cukai sejak tahun 2004,” katanya dalam hantaran Facebook beliau, hari ini.Ahli Parlimen Pekan itu sekali lagi mempersoalkan sejak bila wang yang dipulangkan kepada penghantar selepas tempoh empat bulan sahaja dikira sebagai pendapatan yang dikenakan penalti cukai 40% + 10% + 5%.

Menurut Najib, beliau telah didakwa dengan kes jenayah manakala asetnya telah dilucut hak tiga tahun lalu tanpa sebarang bukti.

“Dua peguam bela saya juga didakwa dengan kes AMLA atas mereka bayaran fi guaman dari saya adalah haram.

“Selain membela saya, mereka kini diperlukan bela diri.

“Dan kini kerajaan mahu bankrapkan saya dengan undang-undang Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) yang tidak boleh dicabar dalam mahkamah.

“Tidak pula dijadualkan dan diberi peluang merayu kesahihan cukai tambahan RM1.74b ini kepada Pesuruhjaya Khas Cukai Pendapatan di bawah LHDN.

“Bagaimana pula saya nak mengupah peguam untuk membela saya?” soalnya.

Pada 6 April lalu, Najib mengesahkan telah menerima notis kebankrapan daripada LHDN berhubung ringkasan penghakiman cukai pendapatannya dari 2011 hingga 2017.

Beliau, mendakwa ia satu lagi tindakan pihak tertentu untuk memalukan beliau, apatah lagi notis itu diberikan pada hari pertama prosiding rayuannya semalam.

Dakwa Najib lagi, beliau berpegang kepada pendirian bahawa tuntutan cukai sekitar RM1.7 bilion pada zaman kerajaan Pakatan Harapan (PH) tidak mempunyai merit, biarpun ia diteruskan pada zaman kerajaan Perikatan Nasional (PN) sekarang.

Dalam satu notis tuntutan kepada Najib pada 2019, LHDN menyatakan jumlah keseluruhan tunggakan cukai yang perlu dibayar ialah RM1.69 bilion dengan kadar bunga lima peratus setiap tahun bermula tarikh penghakiman, termasuk kos lain yang mahkamah rasakan perlu.

Menurut notis tuntutan itu, Najib didakwa gagal membayar cukai pendapatan antara 2011 dan 2017.

Sumber: EDISI 9

Continue Reading
Advertisement

Join our Telegram Channel

Trending