Kongres AMK bermula kecoh selepas bekas pengerusi tetap dihalang masuk

0
1834

Bekas Pengerusi Tetap Angkatan Muda Keadilan (AMK), Mizan Adli Mohd Noor bersama lebih 100 perwakilan yang tidak dibenarkan masuk ke dalam dewan bagi mengikuti sesi perbahasan dasar dan usul sayap parti itu pagi tadi.


Loading…

Mizan Adli berkata, beliau dan perwakilan lain hadir ke kongres berkenaan selepas melihat hasil pertemuan antara presiden dan timbalan presiden parti sehari sebelum kongres berlangsung.

Menurutnya, malang buat mereka apabila dihalang memasuki dewan dengan alasan mereka tidak mematuhi etika pemakaian iaitu baju Melayu lengkap bersamping.

“Ini tiada dalam ketetapan dan kami dihalang masuk. Kami semua ada tag perwakilan. Itulah berlakunya kekecohan.

“Saya sebelum ini sebagai pengerusi tetap dan dilucutkan jawatan seminggu sebelum kongres tanpa apa-apa mesyuarat.

“Saya anggap Akmal (Ketua AMK, Akmal Nasrullah Mohd Nasir) tidak mengikut nasihat dan semangat presiden serta timbalan presiden,” katanya kepada media di luar dewan Klasik Ballroom Pusat Perdagangan Antarabangsa Melaka (MITC) di sini hari ini seperti dilapor Sinar Harian.

Mizan berkata, Kongres AMK itu tidak sah kerana berlangsung tanpa kehadirannya di dalam dewan.

Menurutnya, pada awalnya beliau berjaya memasuki dewan selepas dibantu perwakilan lain yang merempuh pintu dewan.

“Selepas saya masuk ke dalam, saya dianjak keluar dan dipukul di dalam, terus keluar.

“Mana keadilan suara-suara perwakilan yang lain? Adakah Akmal menggunakan gengsterisme? Kami tidak buat apa-apa.

“Sebarang keputusan jawatan-jawatan tersebut, seharusnya dimuktamadkan di dalam kongres tapi saya tidak dibenarkan masuk ke dalam kongres,” katanya.

PERINGATAN: Malaysian Update tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.

Loading...
loading...