Lepas dipecat Umno, Lokman Adam pertimbang ambil tindakan undang-undang

 77 total views,  1 views today

Bekas Ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Datuk Lokman Noor Adam tidak menolak kemungkinan akan mengambil tindakan undang-undang susulan pemecatannya daripada parti yang didakwa tidak mengikut prosedur.

Menurutnya, pemecatan itu menyalahi Perlembagaan UMNO kerana prosedur sepatutnya perlu dibawa kepada Lembaga Disiplin parti terlebih dahulu selain dirinya perlu diberi peluang untuk mempertahankan diri.

Kekal berhubung bersama rakan-rakan dan juga ahli keluarga serta tambah kenalan baru. Hanya di Frenzscape.com ianya percuma!

Bagaimanapun katanya, disebabkan terdapat satu klausa dalam UMNO yang mengatakan keputusan MKT adalah muktamad, maka pihak terlibat berkuasa memecat beliau tanpa perlu merujuk kepada Lembaga Disiplin.


Loading…

“Cuma apa yang berlaku ketika Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid (Hamidi) mengatakan saya dicadangkan oleh Biro Politik untuk dipecat dan meminta supaya ahli MKT memilih sama ada untuk memecat atau menggantung saya, yang mengundi termasuklah pengerusi-pengerusi perhubungan UMNO negeri yang tidak ada kuasa mengundi.

“Rata-rata pengerusi perhubungan UMNO negeri juga adalah lantikan dan bukan MKT UMNO,” katanya kepada Sinar Harian menerusi aplikasi WhatsApp.

Katanya, disebabkan itu, parti sebenarnya sudah membuat satu kesalahan dari sudut Perlembagaan UMNO.

“Saya akan bincang dengan peguam sama ada akan ambil tindakan undang-undang atau tidak tetapi buat masa ini belum ada hajat mahu panjangkan cerita ini,” katanya.

Semalam, Lokman dipecat daripada parti susulan pendedahannya sebelum ini mendakwa wujud gerakan bagi menggabungkan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan UMNO.

Sumber: Sinar Harian