Hadapi 4 pertuduhan, pemandu disyaki mabuk dan rempuh polis hingga maut dihadap ke Mahkamah

0
3189

Lelaki yang disyaki memandu dalam keadaan mabuk dan merempuh seorang anggota polis hingga maut dalam Sekatan Jalan Raya Op COVID-19 di Plaza Tol Kajang Selatan, Lebuhraya Kajang-Seremban (LEKAS) pada 3 Mei lalu, tiba di Mahkamah Kajang hari ini untuk menghadapi empat pertuduhan.

Tertuduh, K Kalaichelvan, 44, membuat pengakuan itu selepas faham pertuduhan yang dibacakan jurubahasa dalam bahasa Tamil di hadapan Hakim Mohd Kafli Che Ali.

Loading…

Mengikut pertuduhan pertama, lelaki itu sebagai pemandu kenderaan NCT6563 memandu dibawah pengaruh alkohol sehingga menyebabkan kematian seorang anggota polis yang menjalankan sekatan jalan raya Safwan Mohamad Ismail, 31.

Bagi kesalahan itu, tertuduh didakwa mengikut Seksyen 44(1) (B) akta pengangkutan jalan 1987 (Akta 333/87) yang membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun dan denda tidak kurang RM8,000 dan tidak lebih RM20,000, jika sabit kesalahan.

Bagi pertuduhan kedua, tertuduh didakwa tidak mematuhi isyarat munasabah diberikan seorang pegawai polis yang dikehendaki orang atau kenderaan berhenti sebelum sampai sekatan jalan raya.

Pertuduhan dibuat mengikut Seksyen 26(2) Akta Polis 1967 (Akta 334) yang membawa hukuman penjara tidak lebih 12 bulan atau denda tidak lebih RM1,000 atau keduanya jika sabit kesalahan.

Untuk pertuduhan terakhir, lelaki itu didakwa memandu dengan tidak memiliki lesen memandu yang membenarkan untuk memandu.

Bagi kesalahan itu, tertuduh dituduh mengikut Seksyen 26(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987(Akta 333/87) dihukum dibawah seksyen 26(2) akta sama.

Jika sabit kesalahan, tertuduh boleh dikenakan denda tidak kurang RM300 atau tidak lebih RM2,000 atau dipenjara tidak lebih tiga bulan atau keduanya.

Semua kesalahan itu dilakukan tertuduh pada 2.10 pagi di Lebuh Raya Lebuhraya Kajang-Seremban (LEKAS), 3 Mei lalu.

Timbalan Pendakwa Raya Norhana Saat memohon mahkamah mengenakan jaminan RM30,000 serta syarat tambahan untuk tertuduh melapor diri di balai polis.

Peguam bela, Haijan Omar dan Ravin Jay yang mewakili tertuduh dikenakan jaminan yang lebih rendah kerana menjadi penanggung tunggal keluarga selain akan memberikan komitmen untuk hadir perbicaraan.

Mahkamah kemudian memerintahkan tertuduh diikat jamin sebanyak RM20,000 dengan seorang penjamin selain melapor diri di balai polis berhampiran lima hari bulan setiap bulan sebagai syarat tambahan.

Mahkamah juga menetapkan 18 Jun depan untuk sebutan semula kes dan serahan dokumen.

Sumber: BERNAMA TV/Harian Metro

PERINGATAN: Malaysian Update tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.

Loading...
loading...