Skip to content
Pengiklanan sila email ke admin@malaysianupdate.my

Akaun 90 Juta ‘Follower’ Hilang, Donald Trump Kena ‘Banned’ Secara Kekal Di Twitter

 155 total views,  1 views today

Twitter mengumumkan telah menyekat akaun Donald Trump secara kekal menerusi satu pengumuman yang dibuat semalam.

Menurut Twitter, akuan Donald Trump terpaksa diturunkan berikutan risiko ‘menghasut keganasan lebih jauh’, setelah penyokongnya melakukan rusuhan di bangunan Captiol, Amerika Syarikat (AS) pada Rabu.“Setelah mengkaji semula Tweet baru-baru ini dari akaun @realDonaldTrump dan konteks di sekitarnya – khususnya bagaimana mereka diterima dan ditafsirkan di dalam dan di luar Twitter – kami telah menggantung akaun tersebut secara kekal kerana risiko menghasut keganasan lebih jauh,” kata Twitter.

Gambar: Daily Mail
Gambar: Daily Mail

Akaun Donald Trump mempunyai 88.7 juta pengikut, di mana hampir separuh daripada jumlah keseluruhan merupakan pengguna harian aktif yang dapat menghasilkan wang.

Sebelumnya pada hari Jumaat, dua penyokong setiap Trump, bekas penasihat keselamatan negara Michael Flynn dan pengacara Sidney Powell, juga disekat secara kekal oleh Twitter, dan akaun YouTube untuk podcast Steve Bannon ‘War Room’ ‘dihentikan kerana melanggar Syarat Perkhidmatan YouTube’.

Youtube telah memberi amaran awal pada minggu ini bahawa ia akan melarang akaun yang terus menyebarkan maklumat salah mengenai penipuan undi.

Discord, sebuah platform komunikasi di AS juga mengumumkan pada hari Jumaat bahawa ia telah melarang ‘server’ The Donald yang menghubungkan TheDonald dot Win dan subreddit Donald.

Facebook dan Instagram telah melarang akaun presiden itu ‘sekurang-kurangnya’ sehingga penggalnya berakhir pada 20 Januari ini, namun tidak secara kekal, selama-lamanya.


Donald Trump Jr, anak sulung kepada Trump memberi maklum balas dengan tindakan kepada bapanya itu dengan mendakwa di Twitter bahawa ‘kebebasan bersuara tidak lagi wujud di Amerika’.

Sebelum itu, Twitter dikatakan telah lama memberikan Trump dan pemimpin dunia lain pengecualian luas dari peraturannya terhadap serangan peribadi, ucapan kebencian dan tingkah laku lain.

Twitter berkata, Trump bersalah kerana memuliakan keganasan dengan memanggil perusuh pada Rabu sebagai ‘patriot Amerika’ dalam tweet pertamanya.

Dalam tweet kedua yang disebut oleh Twitter, presiden menulis bahawa dia tidak akan menghadiri perasmian Joe Biden sebagai presiden baharu.

Dalam kejadian pada Rabu, ratusan penyokong Trump mencetuskan rusuhan dan menceroboh bangunan Capitol sehingga meragut nyawa.

Tindakan itu yang ditayangkan secara langusng di televisyen, julung kalinya pernah terjadi dalam sejarah AS.

Sumber: Daily Mail

Designed using Magazine Hoot. Powered by WordPress.