[VIDEO] ‘Macam Beratur Nak Beli Tikes Bas…’ – Tular Pusat Kuarantin MAEPS ‘Sesak’ Dengan Pesakit Covid-19

 253 total views,  1 views today

Sebelum ini, Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah, memberi peringatan mengenai keadaan wabak Covid-19 yang semakin membimbangkan. Pada masa yang sama, beliau juga mencadangkan supaya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bersasar dilaksanakan untuk  mengurangkan tekanan pada sistem penjagaan kesihatan. Terbaru, tular beberapa video dikongsi netizen. Video tersebut menunjukkan keadaan pusat kuarantin di Taman Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS) yang sesak dengan pesakit Covid-19. 


Menerusi video yang berdurasi kurang 50 saat itu menujukkan para pesakit Covid-19 sedang ‘berhimpit-himpit’ ketika beratur seolah-olah menunggu giliran. Tambahan pula, dalam video tersebut jelas kelihatan, Pusat Kuarantin dan Rawatan Berisiko (PKRC) di MAEPS itu, sudah padat dengan pesakit.

Jelas Dr Noor Hisham, menerusi laporan Harian Metro,  kemampuan hospital dan PKRC adalah terhad, dan kini hampir mencecah kapasiti yang ada.

Ketika ini kes aktif mencecah 22,089 manakala kapasiti untuk rawatan pesakit adalah 23,000. Mereka perlu ditempatkan di PKRC dan kemudahan itu sudah penuh ketika ini. Kita masih melihat dan memberi keutamaan terhadap kes tidak ada tempat sesuai untuk mereka dikuarantin, seperti pekerja asing yang kita tempatkan di PKRC di Taman Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS).


Sumber: Harian Metro Paedrazip