Connect with us

Jenayah

Tular Video Yusuf Azmi Dan Pengikutnya Pukul Warga Asing, Polis Lakukan Siasatan

Published

on

 15,584 total views,  132 views today

Polis sedang mengesan sekumpulan lelaki yang didakwa memukul seorang lelaki warga asing dalam kejadian di kawasan kaki lima Jalan Alam Jaya 19, Taman Alam Jaya, Batu 9 Cheras, Kajang, yang tular di media sosial semalam.

Ketua Polis Daerah Kajang ACP Mohd Zaid Hassan berkata kejadian itu dipercayai berlaku pada kira-kira 2.30 petang dan dirakam dalam sebuah video yang berdurasi selama seminit 21 saat.



Katanya, sepasukan polis dari Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kajang telah melihat video yang tular ini dan melakukan siasatan ekoran dipercayai tempat kejadian merupakan kawasan di bawah pentadbiran IPD Kajang.

“Hasil siasatan awal yang dijalankan mendapati kejadian yang tular ini melibatkan mangsa seorang lelaki dipercayai warga asing yang dipukul sekumpulan lelaki tempatan dikenali dengan nama Yusuf Azmi, Abang Ali dan beberapa orang pengikutnya yang belum dikenal pasti.

“Kejadian yang tular ini jelas merupakan satu kekerasan jenayah yang boleh disiasat di bawah Seksyen 147 Kanun Keseksaan dan ia mengganggu-gugat serta mendatangkan kekacauan terhadap ketenteraman awam kerana berlaku di kawasan awam yang terbuka,” katanya dalam kenyataan di Kuala Lumpur, malam tadi.

Beliau berkata, penelitian ke atas video itu juga mendapati, kumpulan lelaki tempatan berkenaan telah melanggar beberapa prosedur operasi standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dengan berkumpul serta tidak menjaga penjarakan fizikal.

“Berdasarkan video yang tular ini, kes telah diklasifikasi di bawah Seksyen 147 Kanun Keseksaan. Jika disabitkan kesalahan, bolehlah dihukum penjara dua tahun atau dikenakan denda ataupun kedua-duanya sekali,” katanya.

Beliau menambah, bagi kesalahan melanggar SOP PKPB, kes disiasat di bawah Seksyen 269 Kanun Keseksaan dan Seskyen 22(b) Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988.

Mohd Zaid berkata mana-mana individu yang mempunyai maklumat lanjut berhubung kejadian ini boleh berhubung dengan mana-mana balai polis terdekat atau berhubung terus dengan pegawai penyiasat kes, ASP Mohd Radzee Jamudi, di talian 019-665 5811.

– Bernama

Continue Reading
Advertisement

Jenayah

Pencuri Sempat ‘Wave’ 2 Kali Selepas Wanita Ini Tak Perasan Kad Banknya Tercicir

Published

on

 1,710 total views,  1,710 views today

Menerusi satu perkongsian dilaman Facebook oleh Nor Hidayah, dia menceritakan kisah di mana dia secara tidak sengaja telah tercicir kad bank miliknya.

Namun kisahnya tidak berakhir di situ apabila kad tersebut didapati telah digunakan oleh seorang lelaki menerusi kaedah pay wave untuk membuat sebarang transaksi tanpa perlu kata laluan.

Semuanya bermula apabila wanita ini pergi ke sebuah stesen petrol bagi mengeluarkan duit, namun dia tidak menyedari kadnya telah tercicir.



Malah menerusi rakaman kamera litar tertutup (CCTV) memaparkan dia menyimpan semula kadnya itu ke dalam poket.

“Lepas balik dari office pergi petronas sini (Sg besi bypass) untuk keluarkan duit. Tengok cctv memang simpan dalam poket dan tak ada interaction aku dengan makcik (baju merah) ni. Tah mana dia kutip tak tau lah. Aku suspect kat luar petronas, sebab mungkin masa tu nak keluarkan kunci kete.”

“Masa lepas berbuka tu, dapat notification duit tolak kat kedai vape, padahal masa tu dah 2nd transaction dah. Terus blurr jap. Call bank ingatkan keje scammer. Rupanya aku tak perasan kad hilang. Perasan bila orang bank mintak no kad bank tu. Check-check tepuk dahi aku, rupanya kad aku cicir dia wave kad aku.”

Tidak berakhir di situ, lelaki berkenaan turut menggunakan kad wanita ini dia dua tempat berbeza iaitu farmasi dan kedai vape. Pada masa yang sama, wanita ini sempat untuk membuat panggilan kepada pemilik kedai berkenaan bagi membenarkan dia untuk melihat CCTV bagi mengenal pasti lelaki itu.

“Nampak transaction dia kat kedai vape. sebelum tu dia selamat dah beli kat pharmacy. Aku pon try google kedai vape tu dapat lah no fon. Aku pon call lah. nasib baik taukey kedai vape tu bagi kerjasama and percaya lah kat aku. Dia pon bagi lah gambar cctv. Nak bagi confirm takut aku tersalah orang nak doa ni. Hahaha. Aku pon pergi lah semula petronas. So mintk tengok cctv, confirm lah itu org dia. Aku pon doalah untuk dia. Tak doa bukan-bukan pon. Doa supaya dia semput lepas isap vape tu.”

“Tak de lah, xpe lah nak buat mcm mana. Aku share sini bukan tentu dpt org tu pon. X mencari pon. Saje nak share supaya jdkan pengajaran utk org lain juga. Zaman skrg cctv byk. Zaman moden sng nak trace. Buat salah sekali terus org viral. Tp hebat lg cctv Allah. Sama2 lah kita jaga akhlak kita. Tak kira dimana jua.”

“Bunyi mcm bagus sgt aku kan? Hahaha. Itu tanda aku cuba redha. Nak meroyan pon x guna, salah aku jugek. 🤣 Sedikit sebanyak keburukan wave. Jadikan lah pengajaran dan teladan. Lepas ni elok lah deactivate wave tu.”

“Post ini telah di edit. Supaya wajah suspect ditutup dan elok lah utk simpanan sy dan pihak berwajib yg terlibat sahaja.”

Sumber: Nor Hidayah

Continue Reading

Global

Jururawat Cantik Dibakar Hidup-Hidup Oleh Lelaki Yang Tidak Dikenali

Published

on

 4,827 total views,  4,827 views today

Jururawat yang mempunyai paras rupa yang cantik bernama Eva Sofiana Wijayanti, 33, dilaporkan dibakar hidup-hidup oleh seorang lelaki yang tidak dikenalinya, ketika sedang berehat di Klinik Bunga Husada, di tempatnya bekerja, di Desa Arjowilangun, Kecamatan Pagelaran, Kabupaten Malang, Indonesia.

Eva yang aktif di media sosial Facebook dan Instagram, selalu memuat naik gambar di media sosial dengan senyuman yang manis. Difahamkan, wanita itu mempunyai dua anak lelaki yang masih kecil.


Sehingga kini, polis masih memburu suspek yang telah menganiaya ibu kepada dua anak itu.

Berdasarkan kronologi, suspek pada awalnya turun dari motosikal jenis Honda Beat berwarna merah dan lalu menghampiri Eva.

Video rakaman kamera litar tertutup (CCTV) menunjukkan suspek memakai jaket dan helmet serta pelitup muka untuk menutup wajahnya.

Sebaik saja menghampiri Eva, suspek terus menyiram cecair yang dipercayai petrol dari botol minuman yang dibawanya, ke wajah dan badan Eva, lalu menyalatkan api pada badan mangsa.

Eva meronta-ronta kepanasan dan tubuh badannya terus terbakar sehingga hangus.

Lebih malang lagi, kejadian itu berlaku ketika tiada seorang pun yang berada di sekitar kawasan itu. Kejadian itu hanya disedari oleh kakitangan klinik selepas terdengar jeritan pilu dari Eva. – Agensi

Continue Reading

Jenayah

Penganggur Mengaku Bunuh, Kerat Mayat Ibunya Untuk Dimakan Selama 2 Minggu

Published

on

 8,771 total views,  2,639 views today

Seorang lelaki didakwa telah membunuh ibunya sendiri sebelum mengerat mayat mangsa kepada  beberapa bahagian kecil untuk dimakan.

Alberto Sanchez Gomez, 28, dilabelkan sebagai kanibal, selepas ditangkap di kediamannya di Madrid, di mana dia tinggal bersama ibunya, Maria Soledad Gomez.

Rabu lalu, juri mendapati Alberto bersalah kerana mencekik mangsa berusia 68 tahun itu berkali-kali sehingga mati sebelum mengerat mayat mangsa untuk dijadikan sebagai santapannya selama dua minggu.



Juri yang dibaris enam wanita dan tiga lelaki, menolak dakwaan Alberto kononnya dia mengalami episod psikotik ketika dia membunuh dan mengerat mayat ibunya.

Pendakwa Raya negeri menuntut Mahkamah Wilayah Audiencia Madrid menjatuhkan hukuman penjara 15 tahun 5 bulan terhadap tertuduh di atas jenayah yang dilakukan Alberto.

Kematian mangsa terbongkar selepas rakannya membuat laporan polis kerana bimbang sudah sebulan tidak berjaya menghubungi mangsa. Bertindak di atas laporan itu, 12 Februari 2019, polis telah datang ke rumah dua beranak itu dan Alberto dengan selamba memberitahu polis, “Ya, ibu saya ada kat dalam, dia dah mati”.

Alberto juga memberitahu polis yang menahannya bahawa dia telah makan mayat ibunya sedikit demi sedikit, bersama dengan anjing peliharaan. Detektif juga menemui sebahagian mayat mangsa di dalam bekas Tupperware, di dalam peti sejuk. Kepala, tangan dan jantung mangsa pula ditemui di atas katil.

Media tempatan ketika itu melaporkan, mayat mangsa telah dikerat kepada lebih 1,000 bahagian kecil menggunakan gergaji kayu dan dua pisau dapur.

Ketika perbicaraan di mahkamah, Alberto mengaku dia terdengar bisikan suara ketika menonton televisyen, di mana suara itu meminta dia membunuh ibunya. Suara yang didengarinya itu adalah suara jiran, kenalan dan selebriti. Namun dia menegaskan dia tidak dapat mengingati bila dan bagaimana dia membunuh ibunya sehingga sanggup dikeret dan dimakan selama dua minggu.

Sewaktu perbicaraan terakhir pada Jumaat lalu, dia berkata, “Saya bertaubat, saya fikirkan tentang mak dan saya benar-benar menyesal”.

Para juri dimaklumkan, Alberto kerap mengambil dadah dan alkhorol. Alberto pernah ditangkap sebanyak 12 kali kerana menganiaya ibunya.

Salah seorang pegawai polis yang memberi keterangan semasa perbicaraan berkata, “Dia (tertuduh) memberitahu kami yang dia mencekik ibunya dari belakang. Dia juga mengatakan dia makan mayat ibunya, sama ada dimasak atau dimakan secara mentah. Sebahagiannya diberi kepada anjing peliharaannya,” katanya.

Sumber: Daily Mail

Continue Reading
Advertisement

Join our Telegram Channel

Trending