Connect with us

Politik

Najib Harus Hadir Ke Mesyuarat BN, Perbicaraan 1MDB Ditangguh Ke Petang

Published

on

Najib Razak ,Penasihat Barisan Nasional (BN) perlu menghadiri mesyuarat pemimpim gabungan itu pada pukul 10.30 pagi ini berhubung isu pelantikan perdana menteri baharu.

Susulan itu, perbicaraan kes rasuah 1MDB berjumlah RM2.28 bilion bekas perdana menteri itu akan ditangguhkan sementara sekitar jam 10.45 pagi ini untuk membolehkan tertuduh menghadiri mesyuarat di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di Kuala Lumpur itu.

Hakim Collin Lawrence Sequerah membenarkan permohonan penangguhan sementara oleh ketua peguam bela Najib, Muhammad Shafee Abdullah.

Seperti yang dijelaskan oleh peguam, Najib harus menghadiri mesyuarat kerana dia adalah ketua lembaga penasihat BN.

“Anak guam saya sebagai penasihat BN, akan menghadiri mesyuarat dengan (Presiden Umno Ahmad) Zahid (Hamidi), dan (Timbalan Presiden Umno Mohamad) Hasan, bersama dengan pemimpin parti yang lain, untuk membuat keputusan.

“Ini adalah permohonan saya untuk menangguhkan perbicaraan pada pukul 10.30 pagi (hari ini) agar dia (Najib) dapat berada di PWTC,” kata Shafee.

Namun begitu, Sequerah mengingatkan bahawa mahkamah hanya dapat mengizinkan sementara perbicaraan hari ini dan prosiding akan disambung pada pukul 2.30 petang ini.

“Kita (mahkamah) dapat memudahkan, tetapi kita harus sambung (perbicaraan) petang ini,” kata hakim.

Sejak 2019, perbicaraan telah berlangsung dan menghadapi banyak penangguhan yang disebabkan oleh beberapa peristiwa seperti bermulanya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di seluruh negara untuk mengekang wabak Covid-19 tahun lalu, dan pasukan undang-undang Najib telah menjalani kuarantin kendiri setelah menjadi kontak rapat kepada pesakit Covid-19.

Selepas Muhyiddin Yassin meletakkan jawatan sebagai perdana menteri dan sekarang bertindak sebagai perdana menteri sementara, Agong telah mengarahkan semua ahli parlimen untuk menyatakan calon pilihan perdana menteri mereka sebelum jam 4 petang, hari ini.

Sejak beberapa hari kebelakangan ini, terdapat banyak pertemuan pemimpin parti politik untuk menentukan pilihan calon pilihan mereka untuk menerajui jawatan tertinggi negara.

Antara calon calon perdana menteri yang berpotensi diangkat ialah ketua pembangkang Anwar Ibrahim, bekas ketua menteri Sabah Shafie Apdal, dan bekas timbalan perdana menteri Ismail Sabri Yaakob

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Untuk Laporan Berita Terkini Secara Percuma!

Sila install aplikasi Malaysian Update.my untuk laporan berita terkini secara percuma!
Advertisement

Join our Telegram Channel

Trending