Connect with us

Politik

“Saya Mungkin PM Paling Pendek Memegang Jawatan..” – Amanat Terakhir Tan Sri Muhyiddin

Published

on

Bekas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menyampaikan amanat terakhirnya kepada pegawai-pegawai di Pejabat Perdana Menteri.

Situasi pilu yang menyelubungi suasana ketika itu turut dirakam dan dikongsikan ke laman Facebook rasminya hari ini.

Dalam amanat tersebut, Muhyiddin dengan rendah hati mengakui bahawa tempoh pimpinannya mungkin tidak sepanjang Perdana Menteri lain.

“Saya mungkin adalah Perdana Menteri paling pendek memegang jawatan. Saya kira saya telah buat apa saya fikir diperlukan untuk selamatkan nyawa rakyat jelata, tentukan mereka ada makanan di atas meja dan nyawa mereka selamat,” katanya dalam amanat tersebut.

Dalam pada itu, walaupun sempat memimpin negara dalam waktu yang singkat, namun Muhyiddin turut mengakui tugasnya sangat mencabar kerana perlu mengharungi suasana pandemik Covid-19.

Jelasnya, Malaysia ketika ini sangat bersungguh-sungguh untuk mencapai imunisasi kelompok melalui pembelian vaksin secara besar-besaran kerana segalanya adalah demi nyawa rakyat.

Selain itu, antara intipati menarik adalah beliau menyatakan tentang pendiriannya yang istiqamah memerangi gejala rasuah dan penyelewengan sepanjang memimpin kerajaan.

Di penghujung amanat, Muhyiddin sempat menitipkan kata-kata menyentuh hati mengenai perjalanan jatuh bangunnya daripada sudut kerohanian.

“Sebagai pengata akhirnya, itulah nasihat saya. Perjalanan kita ini, laluannya siratal mustaqim (jalan yang lurus). Nak sampai ke mana? Ke ‘sana’ tu, jannatunnaim (syurga Na’im).

“Jadi pertimbang kita ini duniawi. Sebab itu bagi saya, hilang jawatan Perdana Menteri, itu hanyalah duniawi. Saya tak boleh bawa ke mana pun,” katanya.

Pada ucapan akhirnya, Muhyiddin turut mengambil kesempatan mengucapkan terima kasih kepada semua pegawai yang pernah berkhidmat bersamanya dahulu.

Justeru, beliau mendoakan agar semua penjawat awam di negara ini dapat melakukan yang terbaik demi kesejahteraan negara.

Sumber: FB Muhyiddin Yassin

Untuk Laporan Berita Terkini Secara Percuma!

Sila install aplikasi Malaysian Update.my untuk laporan berita terkini secara percuma!
Kumpulfund - Kita Bantu Kita KumpulFund membantu anda untuk mengumpulkan dana secara telus dan mudah untuk membantu keluarga-keluarga yang memerlukan, pelajar, gelandangan, haiwan, dan sebagainya. Mulakan kempen anda sekarang! Qries
Advertisement

Join our Telegram Channel

Trending