Connect with us

Hiburan

“Alhamdulillah, Seorang Lagi Saudara Baharu Kita Dan Sudah 20 Orang Telah Mengucap Syahadah” – Adam Corrie

Published

on

Pelakon Adam Corrie baru-baru ini berkongsi sebuah video di Instagram menjadi perhatian ramai dimana dirinya mengislamkan dua pasangan saudara baharu.

Katanya, dia sudah mengislamkan seramai 20 orang saudara baharu setakat ini. Ujarnya, kebanyakkan saudara baharu mendapat hidayah untuk memeluk Islam Setelah mereka mendengar azan.

“Saya baru sahaja mengislamkan seorang saudara baharu hari ini di Pertubuhan Kebajikan Islam Malaysia (Perkim). Menariknya cerita saudara baharu ini, dia seorang perempuan dan mengalami kemalangan pada 2007.”

“Dia cerita kepada saya sebelum membulatkan tekad memeluk Islam, dia selalu bermimpi bertemu malaikat. Semua ini kehendak dan aturan Allah.”

“Semuanya bermula dengan hanya satu direct messege (DM) menerusi media sosial dua minggu lalu. Alhamdulillah, seorang lagi saudara baharu kita dan sudah 20 orang telah mengucap syahadah. Sama-samalah kita bimbing mereka semua,” katanya.

Bercerita mengenai dua pasangan itu, Adam berkata pasangan pertama berketururan Cina dan yang kedua pula India. Kedua pasangan ingin berkahwin dan mahu terus mendalami agama Islam.

“Yang Cina perempuan, bakal suami seorang muallaf. Saya nasihatkan mereka, nak kahwin tiada masalah cuma kalau dah peluk Islam, jaga rukum Islam, belajar solat, mengaji dan sebagainya.

“Yang pasangan India, lepas mengucap dua khalimah syahadah, dia mereka menangis dan maklumkan masuk Islam sebab dapat ispirasi daripada kisah saya. Tapi, saya cakap hidayah milik Allah dan semuanya Dia yang susun,” ujarnya.

Adam Corrie memeluk Islam pada 13 Julai 2007 dan pernah menerima anugerah Tokoh Maal Hijrah peringkat negeri Selangor 2017.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adam Corrie (@adamcorrielee)

Untuk Laporan Berita Terkini Secara Percuma!

Sila install aplikasi Malaysian Update.my untuk laporan berita terkini secara percuma!
Kumpulfund - Kita Bantu Kita KumpulFund membantu anda untuk mengumpulkan dana secara telus dan mudah untuk membantu keluarga-keluarga yang memerlukan, pelajar, gelandangan, haiwan, dan sebagainya. Mulakan kempen anda sekarang! Qries
Advertisement

Join our Telegram Channel

Trending