Connect with us

Sukan

Faizal Minta Maaf Tentang Salah Maklumat Pembukaan Gimnasium

Ahmad Faizal Azumu, Menteri Belia dan Sukan meminta maaf kepada pemilik dan pengendali gimnasium atas kesilapan makluman yang mengatakan bahawa gimnasium di negeri-negeri bawah Fasa 2 dan Fasa 3 Pelan Pemulihan Negara (PPN) dibenarkan untuk dibuka semula hari ini.

Kata Faizal, pihaknya akan menggesa pembukaan semula gimnasium secepat mungkin.

Timbalan Faizal, Ti Lian Ker sebelum ini dipetik The Star mengenai pembukaan semula gimnasium di negeri-negeri di bawah Fasa 2 dan 3 mulai hari ini (17 September) dan seterusnya.

“‘Saya mohon maaf atas salah faham. Saya percaya timbalan saya tersalah sebut atau salah maklumat.

Advertisement

”Kami akan melakukan yang terbaik untuk menyelesaikannya dengan Kementerian Kesihatan dan Majlis Keselamatan Negara (MKN),” katanya seperti dipetik The Vibes.

Ti kemudian menjelaskan kenyataannya dan memberi jaminan bahawa pengendali gimnasium akan dibenarkan untuk beroperasi semula setelah prosedur operasi standard (SOP) baru diluluskan oleh MKN.

“Kami telah menyerahkan SOP baru kepada MKN dan sebaik diluluskan, gimnasium akan dibenarkan untuk dibuka,” kata Ti.

Dalam laporan awal, Ti mengatakan hanya pelanggan yang sudah diberi vaksin sepenuhnya dan kakitangan gimnasium dibenarkan masuk ke premis tersebut.

SOP semasa menyatakan bahawa di bawah Fasa 2 PPN, semua aktiviti sukan dan rekreasi di pusat kecergasan, termasuk studio kecergasan dilarang.

Advertisement

Walau bagaimanapun, kerajaan kemudian mengumumkan bahawa sukan bersentuhan akan dibenarkan di kemudahan sukan dalaman dan terbuka di negeri-negeri di bawah Fasa 2 dan Fasa 3 PPN, dengan syarat kemudahan itu dipantau oleh kakitangan.

Continue Reading
Advertisement

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Untuk Laporan Berita Terkini Secara Percuma!

Sila install aplikasi Malaysian Update.my untuk laporan berita terkini secara percuma!
Advertisement

Join our Telegram Channel