Connect with us

Jenayah

Peguam Long Tiger Umum Tarik Diri

Peguam kepada lelaki Rohingya, Ab Hamim Ab Hamid atau ‘Long Tiger’ yang kini menjadi buruan polis, mengumumkan menarik diri daripada mewakili lelaki itu.

Datuk Shaharudin Ali berkata, beliau yang juga Peguambela dan Peguamcara bagi Shaharudinali Azfarazmi & Co, sebelum ini dilantik mewakili Ab Hamim atau ‘Long Tiger’ dalam beberapa kes jenayah dan sivil lelaki itu yang sedang berjalan.

Kami dengan berat hati, terpaksa menarik diri sebagai peguambela beliau dalam kes-kes yang berkenaan kerana mengalami masalah untuk mendapatkan arahan-arahan seterusnya daripada anak guam bagi maksud perjalanan kes yang membabitkan beliau.

Sebagai peguambela, kami juga merasai Ab Hamim telah melarikan diri semasa perjalanan prosiding kes beliau dan ini mencerminkan bahawa beliau tiada keyakinan dengan khidmat guaman oleh pihak kami selain tiada keyakinan dengan prosiding mahkamah yang sedang berlangsung.

Advertisement

Namun begitu, Ab Hamim mungkin mempunyai sebab-sebab tertentu mengapa beliau mengambil tindakan sedemikian dan beliau tetap tidak bersalah kecuali selepas disabitkan oleh mahkamah, katanya dalam kenyataan pada Rabu.

Pada 15 Disember lalu, Ketua Polis Daerah Tangkak, Superintendan Mohd Fadhil Minhat meminta bantuan orang ramai bagi mengesan Abd Hamim selepas meloloskan diri dari lokap Mahkamah Majistret Tangkak.

Ops Tutup Tutup turut dilancarkan di sekitar daerah berkenaan dalam usaha mengesan suspek yang melarikan diri dalam keadaan tangan bergari.

Dalam kejadian itu, suspek memakai baju T cerah, berseluar panjang coklat serta memakai selipar, melarikan diri dari lokap dengan keadaan tangan bergari, kira-kira jam 11.55 pagi Rabu minggu lalu.

Sumber: Sinar Harian

Advertisement

Follow Malaysian Update di Tiktok untuk lebih video DI SINI

Dapatkan berita terkini dengan mudah & pantas! Follow Telegram MalaysianUpdate DI SINI

Continue Reading
Advertisement

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Untuk Laporan Berita Terkini Secara Percuma!

Sila install aplikasi Malaysian Update.my untuk laporan berita terkini secara percuma!
Advertisement

Join our Telegram Channel