Connect with us

Pilihan Editor

Dirakam kamera membawa sejadah selepas kemenangan Liverpool dalam Piala Carabao, Sadio Mane sempat solat buat netizen kagum

Berita kejayaan Liverpool merangkul kejuaraan Piala Carabao selepas menewaskan Chelsea pada Isnin lalu menjadi perbualan hangat di media sosial di dalam dan luar negara. Potret keseluruhan pasukan The Reds semasa sambutan kemenangan turut disebarkan menerusi media sosial.

Namun di celah-celah euforia sambutan kemenangan Liverpool, ada satu perkara yang berjaya mencuri perhatian orang ramai. Detik itu ialah salah seorang bintang Liverpool, Sadio Mane dirakam kamera membawa sejadah di bilik persalinan di Stadium Wembley ketika seluruh pasukan masih sibuk meraikan kemenangan.

Dalam imej yang tular1, Mane, yang tampil dengan pakaian serba hitam, dilihat memegang sejadah coklat. Pemain Senegal itu segera mencuri perhatian terutama berkaitan ketaatannya sebagai seorang Muslim.

“YA ALLAH SADIOO????. Semoga setiap langkah dan usaha anda sentiasa diberkati Allah SWT. Sadio memegang sejadah, mungkin selepas menunaikan solat Isyak di bilik persalinan selepas Liverpool memenangi Piala Carabao. You’re Nothing Without Allah,” tulis akaun @The_RedsIndo yang merupakan akaun peminat Liverpool Indonesia yang mengiringi gambar Mane.

Advertisement

Ya ALLAH SADIOO ❤️ Semoga Allah SWT sentiasa memberkati setiap langkah dan usahamu. Sadio memegang sejadah, mungkin selepas menunaikan solat Isyak di bilik persalinan selepas Liverpool memenangi Piala Carabao. /Lrnj6cJb4N

— The Reds Indonesia (@The_RedsIndo) 28 Februari 2022
Tidak lama kemudian, detik Mane memegang sejadah yang disyaki kuat sudah selesai solat Isyak, segera disambut netizen. Mereka mendakwa cair dengan ketaatan pemain bola sepak. Bukan itu sahaja, sikap Mane juga dianggap sebagai renungan yang baik buat peminat.

“Penghormatan kepada Mane kerana terus beribadat dalam persekitaran minoriti Muslim,” tweet seorang netizen.

“Subhanallah, abang Mane ni memang terbaik perangai,” puji netizen lain.

“Salam, sudah berjaya, jangan lupa kewajipan. Ibadah dan pekerjaan berjalan seiringan,” komen seorang lagi netizen.

Advertisement

Mane dikenali sebagai pemain bola sepak beragama Islam. Sebelum ini, Mane turut terlihat di dalam kamera sedang membersihkan tandas dan kawasan wuduk sebuah masjid di London, England.

Ketaatan Mane dipercayai hasil daripada didikan bapanya yang dilaporkan seorang imam di sebuah masjid di Bambali, Senegal. Selain patuh, Mane juga terkenal dengan sikap pemurah dan sering memberi perhatian terhadap kebajikan penduduk di kampung halamannya, Senegal.

Sumber: VOI.id

Follow Malaysian Update di Tiktok untuk lebih video DI SINI

Dapatkan berita terkini dengan mudah & pantas! Follow Telegram MalaysianUpdate DI SINI

Advertisement

Continue Reading
Advertisement

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Untuk Laporan Berita Terkini Secara Percuma!

Sila install aplikasi Malaysian Update.my untuk laporan berita terkini secara percuma!
Advertisement

Join our Telegram Channel