Connect with us

Global

Video tular pemandu kenderaan dianiaya penunggang motorsikal yang memukul mukanya dengan topi keledar

Video seorang penunggang motosikal yang memukul muka pemandu pengangkutan awam kembali tular di media sosial.

Dalam video itu, kelihatan seorang penunggang motosikal memaki hamun pemandu kenderaan tersebut. Tidak lama kemudian, dia kemudian menanggalkan topi keledar yang dipakai, dan memukul muka pemandu itu.

Apakah kronologi peristiwa yang membawa kepada penganiayaan tersebut? Berikut adalah beberapa fakta yang dipetik dari beberapa sumber.

Kejadian bermula apabila kenderaan itu yang datang dari arah Serabi Notosuman Solo yang dipandu Sudibyo (40) hendak membelok ke kanan menuju ke Jl Gatot Subroto. Pada masa yang sama, sebuah motosikal muncul dari arah barat dengan kelajuan tinggi.

Advertisement

Kerana tidak mahu perkara yang tidak diingini berlaku, Sudibyo kemudiannya menghidupkan lampu tinggi. Tidak cukup dengan itu, Sudibyo turut menekan hon kenderaannya supaya penunggang motosikal itu perlahan.

Tidak dapat menerima hon yang diberikan, pemandu motosikal kemudian turun. Dia kemudian memaki Sudibyo sehingga akhirnya berlaku aksi dia memukul muka pemandu tersebut dengan helmet.

Sudibyo menerima dua pukulan sehingga mukanya berdarah

Sementara itu, menurut Ketua Polis Solo, Kombes Pol Ade Safri Simanjuntak, penunggang motosikal itu memukul Sudibyo dengan dua pukulan semasa kejadian.

Kedua-dua pukulan itu dilakukan dengan tangan kosong dan juga topi keledar. Akibat pukulan itu, Sudibyo turut mengalami luka pada muka sehingga berdarah.

Advertisement

Difahamkan dalam kejadian yang berlaku pada 19 Disember 2021 itu, polis telah bertindak pantas menahan pelaku. Dalam masa yang singkat, polis berjaya menahan pelaku berinisial BA (23) di kediamannya, di kawasan Pembungkusan, Kampung Jenis, Serengan, Solo.

Menurut Pol Kombes Ade Safri Simanjuntak, pelaku merupakan suspek utama. Walaupun dalam video itu terdapat beberapa orang mengerumuni pemandu tersebut, menurut Ade, hanya seorang suspek dalam kejadian itu iaitu BA.

Follow Malaysian Update di Tiktok untuk lebih video DI SINI

Dapatkan berita terkini dengan mudah & pantas! Follow Telegram MalaysianUpdate DI SINI

Advertisement

Continue Reading
Advertisement

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Untuk Laporan Berita Terkini Secara Percuma!

Sila install aplikasi Malaysian Update.my untuk laporan berita terkini secara percuma!
Advertisement

Join our Telegram Channel