Connect with us

Pilihan Editor

Lee Chong Wei & Taufik Hidayat bakal berentap secara ‘Live’ , beri impak besar kepada populariti TikTok

TikTok pastinya boleh mengharapkan personaliti sukan yang paling digemari di Malaysia, Datuk Wira Lee Chong Wei untuk menaikkan populariti platform video mudah alih bentuk pendek di Malaysia.

Ini berlaku apabila pemain badminton negara berusia 39 tahun yang menggantung raketnya pada Jun 2019 telah dilihat memberi sokongan kepada atlet negara, berkongsi pengalaman dan pengetahuannya dalam bidang sukan, berkongsi tentang kehidupannya dan berinteraksi dengan pengguna lain di platform.

Dianggap sebagai salah satu sukan paling popular di Malaysia, peminat badminton telah mengumpulkan sokongan di TikTok dengan hashtag seperti #badminton menerima lebih 280,500 muat naik video dan 5.7 bilion tontonan; #badmintonplayer mencapai hampir 48,300 video dan 1.1 bilion tontonan; dan #thomascup memperoleh hampir 6,200 muat naik video dan 142.6 juta tontonan.

“Dengan pandangan daripada Piala Thomas dan Sukan SEA ke-31 baru-baru ini, kami menjangkakan orang ramai akan terus tertarik kepada TikTok untuk detik-detik ikonik dalam sukan, termasuk Terbuka Malaysia akan datang (28 Jun-3 Julai),” ulas pengurus operasi strategi TikTok Malaysia Darren Quek.

Advertisement

“Itulah sebabnya kami teruja untuk mempunyai Chong Wei di atas platform untuk bersatu dengan rakyat Malaysia untuk menyokong atlet negara kita.”

“Memandangkan lebih ramai pengguna turut memanfaatkan TikTok sebagai platform alternatif untuk mempelajari kemahiran baharu, kami berharap dapat merapatkan profesional dengan pengguna yang bersemangat agar mereka juga dapat merasai semangat kesukanan,” tambah Quek.

Sebagai bekas pemain badminton negara, Chong Wei berkata beliau akan berusaha untuk mewariskan sukan tercinta negara kepada generasi akan datang dengan memupuk semangat dan memupuk semangat kesukanan yang baik. Melalui TikTok, dia terus menyemarakkan semangat peminat badminton melalui gaya hidupnya.

“Saya gembira menjadi sebahagian daripada komuniti TikTok kerana ia menggembirakan melihat ramai rakyat Malaysia mengikuti sukan seperti badminton,” katanya bersemangat.

“Walaupun ramai mengenali saya sebagai lagenda badminton, saya tidak sabar untuk menggunakan platform ini untuk mengenali lebih ramai pengguna yang berfikiran sama, menjadi diri saya yang tulen, berkongsi cerita saya, dan memindahkan pengetahuan saya tentang sukan ini melalui video pendek ini. .”

Advertisement

Pada 22 Jun jam 9 malam, Chong Wei akan membuat penampilan langsung TikTok pertamanya bersama legenda badminton Indonesia Taufik Hidayat di #BadmintonLegendsLIVE.

Memanfaatkan keterujaan untuk Indonesia yang akan datang (sedang berlangsung) dan Malaysia Open, sesi langsung pertama seumpamanya ini bersedia untuk menyatukan pengguna TikTok di kedua-dua negara sambil mereka mengikuti wira badminton negara mereka.

Pertemuan ini akan membolehkan peminat mengimbas kembali perlawanan-perlawanan lepas, termasuk Chong Wei dan Taufik bersaing sesama sendiri, berkongsi fakta dan pandangan yang menyeronokkan tentang kerjaya mereka sebagai ahli sukan serta berinteraksi dengan peminat.

Muat turun atau buka aplikasi TikTok anda hari ini untuk menonton siaran langsung #BadmintonLegendsLIVE atau mengikuti Datuk Wira Dr. Lee Chong Wei di salurannya. TikTok tersedia secara percuma di iOS dan Android melalui Apple Store, Google Play Store dan Huawei AppGallery.

Sumber: FocusMalaysia.my

Advertisement

Follow Malaysian Update di Tiktok untuk lebih video DI SINI

Dapatkan berita terkini dengan mudah & pantas! Follow Telegram MalaysianUpdate DI SINI

Continue Reading
Advertisement

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Untuk Laporan Berita Terkini Secara Percuma!

Sila install aplikasi Malaysian Update.my untuk laporan berita terkini secara percuma!
Advertisement

Join our Telegram Channel