Connect with us
MakesScents Perfume

Mahkamah

Wanita, teman lelaki selesai bayar jaminan RM40,000 hasil sumbangan orang ramai – Peguam

KUALA LUMPUR, 18 Julai (Bernama) — Seorang wanita yang menghadapi pertuduhan menyebabkan suasana tidak harmoni dalam kalangan umat Islam dan teman lelakinya masing-masing selesai membayar jaminan RM20,000 yang diperintahkan oleh Mahkamah Sesyen hasil daripada sumbangan orang ramai.

Penjamin kepada tertuduh, 26, dan teman lelakinya, 38, masing-masing membayar wang jaminan itu di kaunter bayaran jamin di Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur (KMKL) dan Petaling Jaya.

Peguam R. Sivaraj yang mewakili pasangan itu berkata beliau tidak dapat mengesahkan bila kedua-dua anak guamnya yang masing-masing berada di Penjara Satelit Beranang dan Kuala Kubu Bharu, Selangor akan dibebaskan.

“Dua penjamin iaitu kenalan kepada kedua-dua anak guam saya telah selesai membayar wang jaminan, namun saya tidak pasti bila mereka (tertuduh dan teman lelakinya) dibebaskan.

Advertisement

“Kami memahami dalam tempoh pandemik ini berlaku kelewatan pembebasan mereka disebabkan oleh teknikal, pengangkutan dan kuarantin, bagaimanapun saya berharap mereka dibebaskan hari ini atau esok,” katanya ketika ditemui pemberita di luar kaunter bayaran jamin di KMKL hari ini.

Menurut Sivaraj, wang jaminan berjumlah RM40,000 itu adalah hasil kutipan daripada sumbangan orang ramai dalam tempoh empat hari yang dimasukkan ke akaun bank hak asasi manusia Lawyers for Liberty (LFL).

Pada 13 Julai lepas, tertuduh mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini atas pertuduhan mengaku bahawa dia adalah seorang Muslim yang telah menghafal 15 juzuk al-Quran dan kemudian bertindak membuka tudung dan menanggalkan baju kurung sewaktu membuat persembahan di atas pentas.

Perbuatan itu menyebabkan suasana tidak harmoni atas alasan-alasan agama dalam kalangan penganut agama Islam.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di Restoran Crack House Comedy Club, Taman Tun Dr Ismail, di sini pada 6 petang, 4 Jun lepas mengikut Seksyen 298A(1)(a) Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum lima tahun, jika sabit kesalahan.

Teman lelakinya pula mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Petaling Jaya atas dua pertuduhan iaitu membuat dan memulakan penghantaran komunikasi jelik dengan niat untuk menyakitkan hati orang lain melalui aplikasi Instagram dan YouTube pada 5 Jun dan 16 Jun lepas.

Advertisement

Kedua-dua hantaran itu dibaca di sebuah kondominium di Damansara Perdana di sini, pada 10.30 pagi, 9 Julai lepas.

Kedua-dua pertuduhan itu dikemukakan mengikut Seksyen 233(1) (a) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan dihukum mengikut Seksyen 233(3) akta sama yang membawa hukuman denda maksimum RM50,000 atau penjara maksimum setahun atau kedua-duanya dan boleh didenda RM1,000 bagi setiap hari kesalahan itu diteruskan selepas sabitan, jika disabitkan kesalahan.

Sumber: Bernama

Follow Malaysian Update di Tiktok untuk lebih video DI SINI

Dapatkan berita terkini dengan mudah & pantas! Follow Telegram MalaysianUpdate DI SINI

Advertisement

Continue Reading
Advertisement

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Untuk Laporan Berita Terkini Secara Percuma!

Sila install aplikasi Malaysian Update.my untuk laporan berita terkini secara percuma!
Advertisement MakesScents Perfume

Join our Telegram Channel