Connect with us

Terkini

Pemandu Lori Didakwa Buli Perodua Myvi Akhirnya Ditahan Polis

Ibu Pejabat Polis Daerah Petaling Jaya hari ini mengeluarkan satu kenyataan berhubung video tular yang merakam tindakan sebuah lori didakwa sebagai pembuli jalan.

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, ACP Mohamad Fakhrudin bin Abdul Hamid berkata, Bahagian Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik telah mengesan video tular tersebut pada 26 Mei 2023, lebih kurang 7.00 malam.

Video tersebut telah menunjukkan sebuah lori Scania berwarna kuning yang dipandu secara melulu. Antaranya seperti mengubah haluan dan berhenti secara mengejut di Lebuhraya Persekutuan arah Shah Alam sebelum susur masuk Subang, Petaling jaya.

“Kejadian ini melibatkan dua buah kenderaan iaitu kereta jenis Perodua Myvi dan motolori jenis scania,” kata Mohamad Fakrudin dalam satu kenyataan.

Advertisement

Berdasarkan hasil siasatan awal, pihak polis mendapati kejadian tersebut berlaku pada 25 Mei 2023. Tambahnya, pihak polis berjaya mengesan kedua-dua pemandu kenderaan yang terlibat dalam kejadian tersebut.

Kemudian, pemandu lori tersebut berjaya ditahan pihak polis pada 5.00 petang hari ini. Manakala, hasil saringan air kencing mendapati pemandu tersebut positif dadah jenis methamphetamine.

“Siasatan diteruskan di bawah seksyen 42 Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987 dan Seksyen 15(1) Akta Dadah Berbahaya 1952.” jelasnya.

Pada akhir kenyataannya, Mohamad Fakhrudin meminta orang ramai agar sentiasa mematuhi peraturan jalan raya untuk mengelakkan sebarang kejadian yang tidak diingini.

“Pihak polis ingin mengingatkan serta memohon semua pengguna jalan raya agar sentiasa mematuhi undang- undang jalanraya bagi mengelak sebarang kejadian kemalangan.”

Advertisement

Beliau turut berkata bahawa pihak polis sentiasa tegas dan tidak akan sesekali menutup mata bagi mana-mana pemandu yang memandu secara tidak selamat dan mengingkari peraturan lalu lintas.

“Pihak polis tidak akan berkompromi kepada mana-mana pemandu yang memandu secara merbahaya dan akan mengambil tindakan tegas kepada mana-mana pengguna jalanraya yang melanggar undang-undang.”

Terdahulu, seorang pengguna Twitter mengadu berkenaan pengalamannya dibuli oleh pembuli jalan yang memandu sebuah lori Scania berwarna kuning.

Simrath (@Simrath98) berkata dalam satu bebenang ciapan, kejadian tersebut berlaku ketika dia ingin pulang ke rumah selepas berkerja selama seharian.

Advertisement

“Saya telah membuat laporan terhada SPAD dan menghantar semua bukti rakaman ini. Saya berharap agar lesen memandu ditarik dan pemandu tersebut digantung akibat pemanduannya yang sangat berbahaya,” tulisnya pada akhir bebenang ciapan.

Jemput subscribe Youtube rasmi Malaysian Update DI SINI

Advertisement

Follow Malaysian Update di Tiktok untuk lebih video DI SINI

Dapatkan berita terkini dengan mudah & pantas! Follow Telegram MalaysianUpdate DI SINI

Continue Reading
Advertisement

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Untuk Laporan Berita Terkini Secara Percuma!

Sila install aplikasi Malaysian Update.my untuk laporan berita terkini secara percuma!
Advertisement

Join our Telegram Channel