Connect with us

Global

Dipaksa tinggalkan kampung, Melayu Rempang mengamuk

Demonstrasi besar-besaran telah menggegarkan wilayah Riau di Indonesia ketika penduduk Pulau Rempang membantah rancangan kerajaan untuk mengusir beribu-ribu orang bagi memberi laluan kepada kilang kaca milik China bernilai berbilion dolar dan pembangunan ‘Eco-City’ di situ.

Pertikaian mengenai pengusiran penduduk semakin hangat selama berbulan-bulan, selepas kerajaan mengumumkan bahawa 7,500 penduduk Rempang perlu berpindah ke pedalaman, kira-kira 60 kilometer (37 batu) dari kediaman mereka kini di pantai mereka, lapor Al Jazeera.

Masyarakat adat Melayu di Jambi bersolidariti untuk masyarakat Pulau Rempang dan Galang, Kepulauan Riau. (CNN Indonesia/M Sobar Alfahri)

Ramai dari kalangan mereka yang menyara hidup hasil rezeki daripada khazanah laut, dengan menjual ikan, ketam, udang dan makanan laut lain.

Namun, dengan penduduk kini diberitahu bahawa mereka mempunyai masa sehingga akhir bulan ini untuk berpindah, protes dalam kalangan mereka telah meningkat.

Advertisement

Dalam beberapa hari kebelakangan ini, penunjuk perasaan telah berdepan dengan polis dan tentera di beberapa lokasi di Riau, termasuk Rempang dan Batam, bandar terbesar di rangkaian pulau itu, yang terletak hanya di selatan Singapura.

Polis yang telah mengerahkan meriam air dan gas pemedih mata, telah dituduh menggunakan kekerasan yang berlebihan, yang menyaksikan berpuluh-puluh orang ramai yang menyertai protes itu telah ditangkap.

Minggu lalu, rakaman muncul di media sosial menunjukkan polis menggunakan gas pemedih mata untuk menyuraikan orang ramai di salah satu protes Rempang.

Demonstrasi itu berhampiran dua sekolah tempatan, dan video menunjukkan orang ramai, termasuk kanak-kanak berpakaian seragam, berlari mencari perlindungan.

Pemangkin protes adalah rancangan untuk membina kilang kaca China untuk memenuhi permintaan dunia yang semakin meningkat untuk panel solar.

Advertisement

Loji itu telah dijadikan sebagai pusat hab ekonomi yang digelar Rempang Eco-City – projek bersama antara Pihak Berkuasa Zon Bebas Indonesia Batam (BP Batam) dan syarikat tempatan, PT Makmur Elok Graha (MEG), yang bekerjasama dalam perkongsian. dengan Xinyi Glass China, pembuat kaca dan panel solar terbesar di dunia.

Xinyi telah menjanjikan kira-kira AS$11.6 bilion kepada kilang pembuatan kaca dan panel solar, yang diunjurkan menjadi yang kedua terbesar seumpamanya di dunia.

Menteri Pelaburan Indonesia, Bahlil Lahadalia telah memperjuangkan projek itu, berkata ia akan mewujudkan kira-kira 35,000 pekerjaan dan menarik kira-kira $26.6 bilion pelaburan menjelang 2080.

Walaupun rancangan untuk membangunkan Rempang telah diusahakan selama hampir 20 tahun, penduduk tempatan memberitahu Al Jazeera bahawa mereka hanya dimaklumkan pada awal September tahun ini bahawa mereka perlu berpindah dari kampung mereka sebelum akhir bulan.

Masyarakat Melayu dalam protes di Pulau Rempang. (FOTO: DetikSumut)

Pengumuman itu mengejutkan ramai penduduk dan mencetuskan gelombang bantahan baharu, termasuk perhimpunan minggu lalu di Rempang.

Advertisement

Selepas video itu menjadi tular, pihak berkuasa tempatan berkata mereka tidak melepaskan tembakan terus ke arah sekolah menengah atau sekolah rendah berhampiran, tetapi gas pemedih mata telah dibawa oleh angin.

Pada Isnin (11 Sept) lalu, penduduk Rempang dan ahli kumpulan Orang Asli Melayu dari seluruh Indonesia bertempur dengan pihak berkuasa di Batam ketika mereka membantah projek di luar bangunan BP Batam.

Kira-kira 43 orang telah ditangkap ketika polis sekali lagi melepaskan gas pemedih mata ke arah penunjuk perasaan.

Salah seorang penceramah utama pada demonstrasi itu, Raja Zainudin, ketua Kebudayaan Melayu Kepulauan Riau berkata, kumpulan Orang Asli Melayu menyertai tunjuk perasaan itu kerana mereka telah berada di wilayah itu selama berabad-abad, mencari rezeki dari darat dan laut sekitar. .

“Mereka yang ingin membangunkan pulau itu perlu memahami sejarahnya. Ketahui tentang sejarah, pelajari tentang budaya, dan pelajari tentang cara hidup masyarakat setempat,” tegasnya.

Advertisement

Sementara itu memetik laporan Pos Kota, Ribuan orang Melayu dari 16 Kampung Lama di kawasan Rempang Galang, Provinsi Kepulauan Riau, berdemonstrasi di Badan Konsesi (BP) Batam.

Mereka menuntut BP Batam, sebagai lanjutan daripada Kerajaan Pusat, menolak pemindahan 16 mata di Kampung Tua Rempang Gàlang, Rabu.

Selain itu, penunjuk perasaan turut meminta pengiktirafan tanah Melayu serta memberikan pengesahan rasmi bagi tanah Melayu, menghentikan ugutan terhadap orang ramai yang enggan berpindah dan memohon maaf kepada penduduk Kepulauan Riau khususnya masyarakat Rempang Galang.

Sumber: Harakah Daily, Suara Merdeka, Pos Kota, Al Jazeera

Jemput subscribe Youtube rasmi Malaysian Update DI SINI

Advertisement

Follow Malaysian Update di Tiktok untuk lebih video

Dapatkan berita terkini dengan mudah & pantas! Follow Telegram MalaysianUpdate DI SINI

Continue Reading
Advertisement

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Untuk Laporan Berita Terkini Secara Percuma!

Sila install aplikasi Malaysian Update.my untuk laporan berita terkini secara percuma!
Advertisement

Join our Telegram Channel