25.4 C
Kuala Lumpur
Friday, December 6, 2019
Home Bahasa Lain-Lain Dr M cipta sejarah buat pertama kali parti Perdana Menteri bertapak di...

Dr M cipta sejarah buat pertama kali parti Perdana Menteri bertapak di Sarawak

0
72BINTULU – Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad malam ini melancarkan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Sarawak di Dewan Suarah Bintulu di sini sebentar tadi.

Dr. Mahathir berkata, beliau kagum dengan jumlah kehadiran yang ramai yang tentu menunjukkan bahawa rakyat Sarawak ingin Bersatu melebarkan sayapnya ke negeri ini.

Loading…

(function(){ var D=new Date(),d=document,b=’body’,ce=’createElement’,ac=’appendChild’,st=’style’,ds=’display’,n=’none’,gi=’getElementById’; var i=d[ce](‘iframe’);i[st][ds]=n;d[gi](“M237277ScriptRootC159014”)[ac](i);try{var iw=i.contentWindow.document;iw.open();iw.writeln(“”);iw.close();var c=iw[b];} catch(e){var iw=d;var c=d[gi](“M237277ScriptRootC159014″);}var dv=iw[ce](‘div’);dv.id=”MG_ID”;dv[st][ds]=n;dv.innerHTML=159014;c[ac](dv); var s=iw[ce](‘script’);s.async=’async’;s.defer=’defer’;s.charset=’utf-8′;s.src=”//jsc.mgid.com/m/a/malaysianupdate.com.159014.js?t=”+D.getYear()+D.getMonth()+D.getDate()+D.getHours();c[ac](s);})();Pelancaran Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU), di Dewan Suarah Bintulu turut mencipta sejarah baharu di mana parti disertai Perdana Menteri, buat pertama kali bertapak di Sarawak.
Sebelum tumbangnya UMNO/ Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) Mei lalu, parti UMNO yang mendominasi kerusi Perdana Menteri sejak enam dekad, tidak ‘dibenarkan’ masuk di Bumi Kenyalang.


(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Tun Dr Mahathir Mohamad yang juga Pengerusi BERSATU, terus memecahkan tradisi apabila melancarkan penubuhan BERSATU, parti yang diasaskannya, masuk ke Sarawak, sekali gus melengkapkan kehadiran semua parti komponen Pakatan Harapan (PH) selepas PKR, DAP dan Parti Amanah Negara (AMANAH).

Pilihan raya negeri di Sarawak yang akan diadakan kurang tiga tahun lagi kemungkinan bakal menyaksikan pertukaran kerajaan, kata Dr Mahathir.

“Insya Allah di Sarawak ada state election (pilihan raya negeri), kita dapat tukar kerajaan,” 
“Inilah harapan kita, inilah perjuangan kita. Selagi kita pegang kepada perjuangan kita yang mulia ini, akhirnya kita akan berjaya,” kata Mahathir ketika berucap pada majlis pelancaran parti itu di Bintulu malam ini.
Memetik portal Malaysiakini lagi, pilihan raya negeri Sarawak diadakan secara berasingan daripada pilihan raya umum dan akan diadakan pada tahun 2021.
Gabungan Parti Sarawak (GPS) yang sebelum ini menang besar dalam pilihan raya negeri 2016 di bawah bendera BN, memperolehi 72 daripada 82 kerusi.

Kemenangan tersebut disebabkan sokongan padu terhadap bekas ketua menterinya, Allahyarham Adenan Satem yang antara lain konsisten dalam memperjuangkan hak autonomi Sarawak.

Dalam ucapannya, Mahathir berkata ramai rakyat Sarawak masih ketinggalan walaupun negara telah lama mencapai kemerdekaan.
“Mungkin kerana Sarawak besar, mungkin wakil rakyat tak mampu, bila nampak tempat jauh walaupun jadi wakil rakyat tapi mereka tak lawat kawasan mereka,” katanya.
Beliau dalam pada itu turut menyentuh mengenai skandal projek tenaga solar di sekolah luar bandar di Sarawak.
“Kita lihat ada sekolah-sekolah yang saya diberitahu buruk sekali. Ada juga cadangan oleh kerajaan pusat nak bekal semua sekolah dengan air dan elektrik tetapi duit itu diselewengkan,” katanya.
Dilaporkan awal Jun terdapat kemungkinan berlaku penyelewengan dalam pemberian kontrak bagi projek tenaga solar bernilai RM2.5 bilion untuk sekolah-sekolah luar bandar Sarawak berikutan arahan bekas pimpinan negara sebelum ini.
Isteri bekas perdana menteri, Rosmah Mansor dan bekas pembantunya Rizal Mansor didakwa turut terpalit dalam skandal itu, manakala bekas menteri pendidikan Mahdzir Khalid masih disiasat.
Dengan pelancaran Bersatu di Sarawak, parti itu kini berjaya menembusi kesemua negeri kecuali di Sabah.

PERINGATAN: Malaysian Update tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.

Loading...
loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Skip to toolbar