Had umur belia Johor dianggap selesai, kerajaan negeri akan jumpa persatuan

0
130

Isu had umur belia di Johor dianggap selesai dan kerajaan negeri akan mengadakan pertemuan dengan pelbagai persatuan belia berhubung isu berkenaan.

Menteri Besar Johor Dr Sahruddin Jamal berkata kerajaan negeri juga tetap dengan pendirian untuk mengekalkan had umur golongan tersebut kepada 40 tahun dan berharap Pengerusi Jawatankuasa Belia, Sukan, Pembangunan Usahawan dan Koperasi negeri, Sheikh Umar Ali akan bekerjasama dengan Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman dalam mengadakan pertemuan itu.

“Saya rasa isu belia… InsyaAllah sudah selesai.


Loading…

“Jadi, saya harap dan kalau boleh, exco belia bekerjasama dengan menteri mengadakan pertemuan untuk memberi penerangan kepada semua persatuan belia supaya mereka faham mengenai pindaan Akta 668 itu,” katanya yang ditemui pemberita pada majlis mengucapkan selamat jalan kepada kumpulan pertama jemaah haji negeri ini di Lapangan Terbang Antarabangsa Senai, di Kulai, malam tadi.

Ditanya adakah kemungkinan had umur belia akan bertukar selepas pertemuan dan sesi penerangan kepada semua persatuan belia itu, Dr Sahruddin berkata perkara itu diserahkan kepada exco belia.

“Itu kita serahkan kepada exco belia untuk membuat pertemuan dan nanti apa-apa keputusan, dia akan memberi laporan kepada kerajaan negeri.”Jadi, buat masa ini, biar exco berkenaan menjalankan pertemuan dan sesi penerangan itu terlebih dahulu,” katanya.

Selasa lepas (9 Julai), kerajaan Johor memutuskan mengekalkan had umur belia negeri kepada 40 tahun sehinggalah pindaan mengenai Rang Undang-Undang (RUU) Akta Pertubuhan Belia dan Pembangunan Belia 2007 (Akta 688) diwartakan pada 2021.

Keputusan itu dilaporkan dibuat bagi memastikan kerajaan negeri mempunyai tempoh masa persediaan yang mencukupi untuk memperhalusi semula implikasi berkaitan pindaan terbabit.

Pada 3 Julai lepas, Dewan Rakyat meluluskan Rang Undang-Undang Pertubuhan Belia dan Pembangunan Belia (Pindaan) 2019, yang bertujuan antaranya menurunkan had umur dalam takrif belia daripada 40 kepada 30 tahun. –Bernama

PERINGATAN: Malaysian Update tidak bertanggungjawab terhadap komentar yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pendirian sidang redaksi kami. Segala risiko akibat komen yang disiarkan menjadi tanggungjawab pemilik akaun sendiri. Terima kasih.

Loading...
loading...