‘Najib mangsa konspirasi Jho Low’

 14 total views,  3 views today

Najib Razak merupakan mangsa kepada ahli perniagaan Low Taek Jho, empat lelaki misteri Arab, kata pasukan pembelaan bekas perdana menteri hari ini.

Peguam belas utama Muhammad Shafee Abdullah berkata Low yang dikenali sebagai Jho Low ialah “ketua kumpulan” untuk rancangan itu dan berkonspirasi membuatkan Najib, ketika itu menteri kewangan dan perdana menteri tidak tahu menahu mengenai perkara tersebut.


Loading…

Shafee juga mendakwa keseluruhan pihak pengurusan SRC International dan 1MDB “dibayar” oleh Low yang kini dalam buruan, lapor portal Malaysiakini.

Katanya, hal ini berlaku walaupun Najib berkhidmat sebagai penasihat SRC, pemegang saham tunggal dalam SRC juga 1MDB.

Shafee berkata kepada pemberita bahawa anak guamnya ialah mangsa skandal kewangan yang melanda dua syarikat itu.

Beliau bercakap kepada pemberita di luar Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur di mana Najib tampil pada hari ini untuk membela dirinya dalam perbicaraan jenayah melibatkan dana RM42 juta SRC International, syarikat milik Menteri Kewangan Diperbadankan – yang juga bekas anak syarikat 1MDB.

“Inti pembelaan saya, rancangan keseluruhannya dibuat oleh Jho Low, bersama empat Arab, dua dari Arab Saudi dan dua lagi dari Abu Dhabi.

“Dan seluruh pengurusan 1MDB dan SRC semuanya telah dibayar oleh Jho Low, (mereka) semua makan dari tapak tangan Jho Low,” katanya semasa sidang akhbar hari ini.

Bagaimanapun, Shafee tidak mendedahkan identiti empat orang Arab yang dikatakan itu.

Beliau mempersoalkan kegagalan pihak berkuasa dalam mengesan Low yang menjadi buruan, yang dikehendaki di Malaysia dan beberapa negara lain berhubung skandal 1MDB, walaupun mendapat jaminan positif oleh Ketua Polis Negara Abdul Hamid Bador untuk menangkap Low.

“Saya tidak nampak bayangan Jho Low. Jadi apa sudah jadi? Adakah mereka sengaja menyembunyikan Jho Low dari kami? Kerana jika dia (Low) muncul hari ini di mahkamah ini dan ditangkap, pembelaan anak guam saya 100 peratus lebih baik,” katanya.