Connect with us

Global

(Video) ‘Prison Break’, Enam Warga Palestin Bolos Dari Penjara Paling Ketat Israel

Sebut mengenai penjara sudah pastinya orang ramai cukup tahu dengan kawalannya yang ketat. Malah, penjara yang dikawal Israel ini turut dinobatkan sebagai penjara paling dengan kawalan paling ketat.

Dalam pada itu, Israel seolah dikejutkan dan dimalukan pada malam tadi apabila penjara Gilboa yang didakwa mempunyai kawalan paling ketat ini berjaya dibolos oleh enam rakyat Palestin menerusi sebuah lubang kecil yang digali di bawah sinki.

Menerusi perkongsian Al Jazeera, difahamkan insiden ini mulai dikesan hanya selepas tiga jam mereka meloloskan diri selepas menerima panggilan dan laporan daripada individu di luar penjara yang melihat kelibat kumpulan yang tidak dikenali di luar penjara tersebut.

Pihak pengawal Israel seterusnya turut mendapati kumpulan individu tersebut sudahpun ‘hilang’ dan tidak lagi berada dalam sel penjara.

Advertisement

Sejurus menerima laporan tersebut, pihak polis, tentera dan agen Israel berserta bantuan anjing yang dilatih memulakan operasi bagi mengesan individu-individu yang melarikan diri dari penjara tersebut.

Dalam pada itu, usaha mereka sekadar sia-sia selepas gagal menemui enam banduan yang melarikan diri. Walau bagaimanapun, mereka telah mengesan sebuah lubang yang dipercayai digunakan sebagai laluan untuk kumpulan banduan ini meloloskan diri. Dipecayai proses meloloskan diri daripada penjara ini diketuai oleh bekas komander Briged al-Aqsa, Zakaria Zubeidi.

Hanya dikorek menggunakan sudu
Lebih mengejutkan pihak berkuasa Israel, mereka seolah tidak mempunyai jawapan bagaimana lubang yang mampu memuatkan seorang dewasa ini berjaya digali dengan hanya menggunakan sudu sahaja.

Dipecayai proses meloloskan diri daripada penjara ini diketuai oleh bekas komander Briged al-Aqsa, Zakaria Zubeidi. Lima daripada enam tahanan tersebut dilaporkan telah dikenakan hukuman penjara seumur hidup kerana didakwa terlibat degnan serangan ke atas rakyat Yahudi.

Insiden yang berlaku sekaligus mengingatkan orang ramai kepada siri Prison Break yang dibintangi Wentworth Miller sebagai Michael Scofield di mana beliau bersama rakannya berpakat untuk melarikan diri dari penjara.

Nama Israel yang sebelum ini heboh di media dunia mempunyai tentera yang hebat serta kawalan sekuriti yang ketat sekali lagi dicemari berikutan insiden yang berlaku.

Advertisement

Sumber: The Vocket

Continue Reading
Advertisement

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Untuk Laporan Berita Terkini Secara Percuma!

Sila install aplikasi Malaysian Update.my untuk laporan berita terkini secara percuma!
Advertisement

Join our Telegram Channel