Connect with us

Terkini

Netizen negara bertindak, Ziyad Dan Ukraine Sohor Kini

Kontroversi melibatkan kemenangan atlet paralimpik negara, Muhammad Ziyad Zolkefli yang meraih pingat emas kedua negara di Sukan Olimpik Tokyo sebentar tadi terus sohor kini di Twitter dengan ciapan melebihi 71,000.

Selain tanda pagar #Ziyad, turut sama sohor kini ialah #Ukraine dengan ciapan melebihi 38,700 kali selain #paralympics dengan angka sebanyak 296,000.

Difahamkan, #Ziyad dan #Ukraine menjadi sohor kini berikutan netizen mula meluahkan rasa tidak puas hati selepas pingat emas Ziyad ditarik balik susulan atlet Ukraine melakukan protes terhadap kemenangan tersebut.

Rata-rata pengguna Twitter meluahkan rasa marah dan kecewa terhadap sikap tidak profesional ditampilkan atlet Ukraine hingga menyebabkan kemenangan emas Ziyad terbatas meskipun memecahkan rekod dunia.

Advertisement


#Ziyad dan #Ukraine sohor kini di Twitter hari ini.

“Sangat tidak menunjukkan semangat kesukanan di mana mahu menang menerusi sudut teknikal, pingat emas Ziyad adalah rekod dunia, rekod paralimpik dan rekod negara. Semuanya hilang kerana protes Ukraine,” kata Lee Seng Foo.

“Kami memohon siasatan lanjut. Ziyad dipanggil ke ruangan menunggu sejak mula lagi, ini bermaksud, dia layak bertanding. Protes Ukraine hanya selepas pertandingan berakhir. Kenapa tidak daripada awal protes itu?,” soal Zulkieli Sulaiman.

“Ukraine sangat memalukan, kenapa tidak buat protes sejak sebelum pertandingan, kamu hanya takut kepada kami,” kata Manpie.

Terdahulu, Ziyad memecahkan rekod dunia pada acara akhir lontar peluru F-20, menerusi lontaran ketiganya, dengan catatan 17.94 meter sekali gus menyumbangkan pingat emas kedua buat Malaysia.

Pun begitu, kemenangan itu ditarik balik selepas protes dilakukan atlet Ukraine dengan mendakwa Ziyad tidak berada di bilik menunggu seterusnya membolehkan atlet terbabit berjaya meraih emas bagi acara itu.

Advertisement

Sumber: K Online

Continue Reading
Advertisement

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Untuk Laporan Berita Terkini Secara Percuma!

Sila install aplikasi Malaysian Update.my untuk laporan berita terkini secara percuma!
Advertisement

Join our Telegram Channel