Connect with us

Global

Pembantu Rumah Campur Ribena Dengan Dettol Sebelum Beri Dua Kanak-kanak Minum

Seorang pembantu rumah dipenjara empat bulan selepas mengaku bersalah selepas mencampurkan antiseptik Dettol ke dalam sebotol minuman berperisa Ribena, lapor The Straits Times Singapore.

Kejadian berkenaan yang berlaku di Singapura dilapor terjadi pada 4 Ogos lepas

Dalam kejadian berkenaan, tiga orang termasuk kanak-kanak berusia 10 dan 11 tahun minum air yang sudah tercemar itu.

Keadaan ketiga-tiga mangsa dilaporkan stabil dan tidak mengalami sebarang masalah kesihatan. Majikan kepada pembantu rumah itu kemudian membuat laporan polis pada 6 Ogos.

Advertisement

Tertuduh mendakwa mengalami tekanan kerana didera secara emosi dan tidak diberikan makanan yang mencukupi. Namun, hasil pemeriksaan mendapati berat badannya tidak mengalami sebarang penyusutan.

Bagaimana pun, tertuduh kemudian mengaku melakukan perbuatan tersebut kerana mahu mengelak daripada melaksanakan tanggungjawabnya.

Timbalan Pendakwa Raya Phoebe Tan berkata tertuduh sengaja mencampurkan antiseptik tersebut dalam botol minuman berperisa tersebut.

“Tertuduh berbuat demikian sekitar kawasan kabinet tempat di mana dia menyangka kawasan itu tidak berada dalam jarak kamera litar tertutup (CCTV).

“Tertuduh berharap majikannya akan minum Ribena yang tercemar itu,” katanya.

Advertisement

Tambah Phoebe, tertuduh mengetahui dua cucu majikannya sering berkunjung ke rumah itu tiga kali seminggu dan dia (majikan) sentiasa menyediakan air Ribena untuk mereka.

Pada hari kejadian, majikan telah menyediakan air berkenaan untuk diminum bersama anak lelakinya yang berusia 32 tahun dan dua cucu lelakinya.

Walau bagaimanapun, dia mendapati terdapat rasa kimia dalam minuman tercemar itu dan beranggapan tertuduh tidak mencuci cawan dengan betul.

Tetapi cucunya yang berusi 10 tahun turut memberitahu rasa minuman itu sedikit pelik. Lalu, setelah memeriksa cawan minuman itu mendapati terdapat bau bahan kimia yang kuat daripadanya.

Selepas memeriksa botol ribena berkenaan, mereka turut mengesan bau kuat pada botol berkenaan. Susulan itu, mereka bertanya sama tertuduh ada mencampurkan Dettol dalam minimun ribena berkenaan, namun tertuduh menafikan.

Advertisement

Bagaimanapun, dua hari kemudian majikannya menemui botol Dettol yang disimpan di dalam kabinet dan membuat laporan polis.

Khamis lepas, tertuduh dijatuhi hukuman penjara empat bulan dan maksimum sehingga setahun manakala denda sehingga $5,000 (RM17,341) kerana melakukan perbuatan cuai yang boleh mengundang kecederaan terhadap orang lain.

Sumber: The Straight Times Singapore

Jemput subscribe Youtube rasmi Malaysian Update DI SINI

Follow Malaysian Update di Tiktok untuk lebih video

Advertisement

Dapatkan berita terkini dengan mudah & pantas! Follow Telegram MalaysianUpdate DI SINI

Continue Reading
Advertisement

Like Us On Facebook

Facebook Pagelike Widget

Untuk Laporan Berita Terkini Secara Percuma!

Sila install aplikasi Malaysian Update.my untuk laporan berita terkini secara percuma!
Advertisement

Join our Telegram Channel